Cluj: Ar trebui ca Primăria sau Guvernul să subvenționeze chiriile pentru studenți? Chiriile, la sume amețitoare!

Updated on septembrie 13, 2017 Proprietarii de apartamente profită din plin de criza locurilor din cămine pentru studenți. De exemplu, în Cluj, sunt 100,000 de studenți și doar 15,000 de locuri în cămine. Nu-i de mirare că se cer și 600 de euro chirie pentru un apartament cu 3 camere. Cine găseşte o garsonieră sub 200 de euro trebuie să se considere norocos.

Antoanela Hurducaș, agent imobiliar, pentru digi24.ro: Un apartament cu o cameră între 250 și 300, două camere – între 350 și 450 de euro, 3 camere – de la 400.
Studenţii de la Cluj-Napoca plătesc chirii ridicate şi pentru că în zonă lucrează mulţi programatori cu salarii mari, iar proprietarii de apartamente îşi permit să urce tarifele ştiind că potenţialii chiriaşi îşi permit să plătească.

Cluj: Ar trebui ca Primăria sau Guvernul să subvenționeze chiriile pentru studenți? Chiriile, la sume amețitoare! 1

Ziua de Cluj a luat legătura cu Asociaţia Chiriaşilor Cluj: “Dacă statul nu intervine prin diferite măsuri – iar aici avem în vedere instrumente precum subvenţia de chirie pentru cei mai vulnerabili dintre noi, noi construcţii de locuinţe (locuinţe sociale, ANL, dar şi noi cămine studenţeşti în măsura în care actualul număr de cămine din România poate deservi un maxim de 30% din numărul de studenţi înscrişi), iniţiative de plafonare a chiriilor, noi parteneriate public-private prin care un procent din ceea ce se construieşte privat să fie oferit ulterior statului în contul unor deduceri fiscale – atunci există o singură direcţie: în sus.

Primăria, Consiliul Local şi Prefectura trebuie să înţeleagă că, fără acţiunea şi implicarea lor, piaţa imobiliară va produce doar inegalitate, profit pentru puţini şi daune pentru mulţi”.

O subvenție din partea primăriei va duce la creșterea chiriilor pe ideea că proprietarii le vor spune studenților că Primăria oricum le va plăti chiria?

Tinerii care învaţă la facultăţile de la Timişoara îşi fac şi ei griji. Sunt de trei ori mai mulţi decât locurile de la cămine.
Daniel Crainic, director marketing imobiliare.ro: Proprietarii profită de această perioadă, o speculează și cresc prețurile cu 15-20%.

Un apartament cu două camere ajunge la Timişoara la 280 de euro pe lună.
Proprietarii cresc preţurile şi la Constanţa, mai ales că în oraş sunt mulţi studenţi din străinătate. 15% în plus faţă de anul trecut duce o garsonieră şi la 250 de euro pe lună, ca să nu mai vorbim de apartamente.

Student: Nu este bine, sunt din Turcia şi este…oribil. Suntem două persoane şi dăm 400 de euro pe un apartament cu două camere.

Paul Greavu – reporter Digi24: Un apartament de 2 camere, decomandat, cu o suprafaţă de 50 de mp şi care se află la doar 5 minute de campusul universitar, se închiriază în această perioadă cu preţuri cuprinse între 250 şi 300 de euro.

În apropierea campusului universitar de la Constanţa au fost construite în ultimii cinci ani 10 blocuri noi, în vreme ce numărul camerelor din căminele studenţeşti nu a mai crescut.

error: Content is protected !!