Demos Cluj și Asociația Chiriașilor Cluj propuneri concrete pentru Primărie ca să rezolve criza locuințelor!

Updated on septembrie 27, 2017 Demos Cluj și Asociația Chiriașilor Cluj cere primăriei să rezolve criza locuințelor și vine cu o serie de propuneri.

„În ultimii ani piața imobiliară din Cluj și alte orașe mari a intrat într-o perioadă de creștere aproape continuă. Profitând de sosirea în oraș a zeci de mii de studenți și alți oameni atrași de oportunitățile economice de aici, de dezvoltarea sectorului IT, de numărul insuficient de locuri în cămine și de fondul mult prea mic de locuințe aflate în proprietatea statului, speculatorii imobiliari au făcut din Cluj cel mai scump oraș din România atât pentru cei care stau în chirie, cât și pentru cei care vor să cumpere o locuință, urmat îndeaproape de altele precum București sau Timișoara.

Demos Cluj și Asociația Chiriașilor Cluj propuneri concrete pentru Primărie ca să rezolve criza locuințelor! 1

Astăzi Clujul este un oraș în care cei care nu lucrează în IT și alte câteva domenii cu salarii peste medie se descurcă cu greu, fiind nevoiți să cheltuiască până la 80% din venituri – în cazul familiilor care câștigă salariul minim – pe plata chiriei și a cheltuielilor. Fie că e vorba despre studenți sau tineri angajați, mulți sunt nevoiți să împartă apartamente sau chiar camere cu alte persoane pentru a-și putea permite să locuiască în oraș. Pentru studenți imposibilitatea familiei de a plăti chiria poate însemna sfârșitul prematur al studiilor. Pentru cei care doresc să își întemeieze o familie locuitul cu alte persoane poate însemna încă o amânare a acestei dorințe. Pentru toți înseamnă o calitate a vieții mai scăzută.

Din experiențele altor comunități precum Londra sau orașele din faimoasa Silicon Valley, unde până și programatorii se chinuie să plătească chiriile exorbitante, e clar că astfel de probleme nu se rezolvă de la sine. În timp, creșterile prețurilor locuințelor și chiriilor vor forța pe tot mai mulți locuitori către periferie sau chiar să abandoneze orașul în totalitate. În Cluj acest proces deja a început”, scriu pe Facebook cei de la Demos Cluj.

Din aceste motive Demos Cluj și Asociația Chiriașilor Cluj fac un apel către Primăriei să organizeze urgent o consultare cu cetățenii pentru a discuta problema locuirii în Cluj și propun următoarele soluții pentru problemele cu care ne confruntăm:

Mărirea fondului de locuințe publice. Acest obiectiv se poate atinge prin trei căi distincte:
– investirea în noi locuințe ANL;
– formarea de parteneriate public-privat prin care municipalității să îi revină un procent de 20% din noile locuințe construite de investitorii privați în contul unor deduceri fiscale sau alte tipuri de ajutoare și/sau subvenții;
– “municipalizarea” clădirilor lăsate în paragină de către dezvoltatori și a unor foste spații industriale, pentru a fi transformate în noi locuințe.

Mărirea fondului locativ al universităților. Este nevoie ca UBB, UMF, UTCN și UAD să investească în noi unități locative pentru a oferi mai multe locuri în cămine studenților, în condițiile în care actualele locuri din cămine ajung pentru maxim 30% din studenții înscriși.
Subvenționarea chiriilor pentru categoriile sociale dezavantajate și marginalizate care nu își permit o chirie pe piață, la fel ca și în alte state europene unde se oferă astfel de subvenții celor care plătesc peste 30% din venituri pe chirie.

Inițierea unui program-pilot de limitare a creșterii chiriilor de către municipalitate – așa cum se încearcă în Berlin, New York sau Barcelona – prin care o comisie formată din reprezentanții investitorilor imobiliari, municipalitatea și reprezentanții chiriașilor stabilesc plafoane pentru creșterea maximă într-un an al chiriei în funcție de zonă.

Reglementarea funcționării asociațiilor de chiriași în Legea Locuinței ca și reprezentanți legali ai intereselor chiriașilor.

Reducerea evaziunii fiscale pe piața imobiliară, unde în jur de 70% din chirii sunt făcute la negru, atât pentru a asigura că drepturile chiriașilor sunt protejate prin contracte, cât și pentru a crește încasările bugetare care să poată apoi fi folosite, printre altele, pentru finanțarea de noi locuințe”, mai scriu cei de la Demos Cluj.

Advertisements
error: Content is protected !!