Cluj: „Pata Rât este unul dintre cele mai poluate locuri din România!”. Lacul toxic de levigat este la aproximativ 800 de metri de locul unde stau oameni

Updated on septembrie 15, 2017 Poluare de proporții la groapa de gunoi de la Pata Rât. Un lac cu 6.000 de metri cubi de lichid toxic s-a format în zonă, iar concentrația admisă de azot a fost depășită de peste 700 de ori.

Deputatul USR, Adrian Dohotaru, a transmis un nou mesaj autorităților în această privință. Acesta spune că lacul toxic se află la doar 800 de metri de locul unde stau oamenii.

Cluj: „Pata Rât este unul dintre cele mai poluate locuri din România!”. Lacul toxic de levigat este la aproximativ 800 de metri de locul unde stau oameni 1

„Pata Rât este unul dintre cele mai poluate locuri din România!

Autorităţile pasează iresponsabil vina de la o instituţe la alta. Măsurătorile pe care le-am făcut arată că depozitul Salprest este la 350 de metri de comunitatea evacuată de pe strada Coastei de către Primăria Cluj-Napoca, gest pentru care primarul Emil Boc nici până acum nu şi-a cerut scuze. Depozitul RADP, al Primăriei, şi vechea rampă, unde a apărut cu lacul de levigat, sunt la aprox. 800 de metri. Oamenii mutaţi în ghetou şi clujenii, în general, nu ar fi fost poluaţi dacă Primăria şi Consiliul Judeţean implementau un sistem de colectare selectivă şi de reciclare de mai demult, aşa cum s-a angajat Alin Tişe”, a scris deputatul.

Adrian Dohotaru a postat și o sesizare realizată cu ocazia unui an de când a co-editat cartea Pata.

„Către:
Domnul Grigore Crăciun, Director Executiv Agenția pentru
Protecția Mediului Cluj
Domnul Comisar Șef Marius Trita, Comisariatul Județean Cluj,
Garda Națională de Mediu
O
biectul întrebării: respectarea distanței minime de protecție sanitară între locuințe modulare și depozitele de deșeuri periculoase și nepericuloase care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației
Stimate domnule Director Executiv APM Cluj
Stimate domnule Comisar Șef

Prevederile legale stipulează distanța de 1000 metri între depozite de deșeuri periculoase și nepericuloase și zone de locuit (art 11, al.1 din Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, aprobate prin Ordin Ministrului Sănătății nr. 119/2014, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 21 februarie 2014).
Vă rog să îmi comunicați:

Dacă această distanță este respectată în cazul platformelor pentru stocarea temporară a deșeurilor municipale Salprest Rampă și RADP, respectiv în cazul depozitului neconform de deșeuri din Pata Rât, unde s-a format un lac de levigat.

Vezi video aici:

Dacă această distanță nu este respectată, ce acțiuni ați întreprins pentru a asigura respectarea legii?”

error: Content is protected !!