Român din Canada: „No, vezi la Cluj cum îi! … Firea, nu mai încăleca tramvaiele cu autobuzele!”

Updated on septembrie 12, 2017 Adrian Ardelean din Montreal, Canada, a făcut pentru lumealibera.ro o comparație între Clujul de azi și Clujul mai vechi dar și cu București.
Adrian Ardelean pentru lumealibera.ro: „Am fost ACASA, in Romania, in cea mai mare parte a timpului in Cluj, orasul meu „de suflet”. Unde am „clujit”, cum bine spunea un prieten de-al meu, inventand probabil verbul meu preferat. Si uite-asa ajungem la motivul pentru care consum eu acum hartia ziarului si timpul dumneavoastra: „clujind” cam din doi in doi ani, am posibilitatea sa fac niste comparatii, pe care as vrea sa le impartasesc si cu dumneavoastra. Pe de o parte as compara „Cluj 2017” cu Cluj-ul anilor mai vechi, iar pe de alta parte as compara Cluj-ul cu alte orase sau posibile destinatii de concediu din Romania.

Si din ambele comparatii Clujul iese in castig, si aici credeti-ma ca fac tot posibilul sa fiu obiectiv fara sa ma las „orbit” de dragostea mea pentru Cluj. Orasul insa arata efectiv din ce in ce mai bine (si NU numai in zona centrala), iar asta se vede in numarul mare de turisti care il umplu (cel putin vara). Efectiv, mergand pe strada, in afara de romana si maghiara (obisnuite la Cluj) auzi vorbindu-se franceza, engleza, germana, italiana, spaniola, etc, dovada ca orasul atrage turisti – ceea ce este bine pentru economia locala, fara discutie.

Român din Canada: „No, vezi la Cluj cum îi! ... Firea, nu mai încăleca tramvaiele cu autobuzele!” 1

Curat, ingrijit, doldora de obiective turistice destul de bine puse in valoare, cu multe (si diverse) localuri unde poti lua masa, cu zone pietonale si terase imbietoare, cu hoteluri, pensiuni si hosteluri pe cat de multe pe atat de variate ca ambianta si pret (inclusiv buzunare mai „subtiri”), Clujul este, probabil, unul dintre cele mai atractive orase din Romania.

Sa nu uit: internet „la liber” in zona centrala a orasului, un transport in comun ce poate fi invidiat chiar si de Bucuresti-ul Gabrielei Firea (majoritatea autobuzelor si tramvaielor au aer conditionat, in statii exista panouri pe care este indicat timpul de asteptare – de ordinul minutelor – pentru fiecare linie de autobuz care trece prin statia respectiva, bilete pentru transport in comun disponibile on-line, prin intermediul unei aplicatii telefonice gratuite, etc).

Una peste alta, daca regret ceva din perioada de „clujire” este doar faptul ca s-a terminat prea repede. Si de-abia astept sa ma reintorc la Cluj.

Român din Canada: „No, vezi la Cluj cum îi! ... Firea, nu mai încăleca tramvaiele cu autobuzele!” 2

(foto Vlad Vaida)

P.S. Sa nu credeti ca ceea ce am scris mai sus este dictat DOAR de dragostea mea pentru Cluj. Iubesc Clujul, dar n-as minti sub semnatura. Luati deci cele de mai sus ca „adevar suta-n suta”, cum se zice in Ardeal. Noah, așe!”

Advertisements
error: Content is protected !!