Cluj: Apă cu gunoi de la Pata Rât trimisă la stațiile de epurare care alimentează robinetele clujenilor?! Măsură luată de prefectură după ce o grămadă tasată de gunoi, cât un bloc cu mai multe etaje, s-a desprins,  alunecând până în pârâul Zăpodie

(Last Updated On: August 23, 2017)

Prefectura Cluj a organizat marți o ședință extraordinară pentru rezolvarea problemei ivite la Pata Rât unde, în luna iulie, o grămadă tasată de gunoi, cât un bloc cu mai multe etaje, s-a desprins,  alunecând până în pârâul Zăpodie. Atunci nu era apă în pârâu. Din păcate Prefectura nu explică ce înseamnă că cerut ca apa pârâului, cu gunoi, să fie captată și tratată la stații de epurare! Care stații, din cele care vin la robinetul fiecărui clujean?

Prefectura Cluj: „Marți, 22 august 2017, în Sala mare a Palatului Administrativ, prefectul şi subprefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, respectiv Zoltán Györke, au participat la ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj. În cadrul şedinţei, ca urmare a notei de constatare nr. 12675/02.08.2017 privind starea depozitului neconform de deșeuri Pata Rât, s-a dispus intervenția rapidă şi luarea de măsuri pentru stoparea fenomenului de alunecare a taluzului depozitului de deșeuri, degajarea albiei pârâului Zăpodie şi stoparea scurgerii levigatului, precum și preluarea şi tratarea acestuia la staţii de epurare”

Pe Facebook, șeful Consiliului Județean, Alin Tișe i-a scris Prefectului: „Îi solicit, public, să-și ceară scuze colegilor mei din Consiliul Județean care sunt mult mai pregătiți administrativ în subiectul discutat decât Prefectul.
Este inadmisibil să faci asemenea afirmații halucinante. Încă nu cunoaște atribuțiile funcției de prefect și își permite să dea lecții angajaților de la Consiliul Județean. Acest lucru nu îl voi tolera niciodată. În caz contrar CJC nu va mai participa la nici o acțiune politică organizată de Prefect. Prefectul va fi singurul responsabil de acest blocaj instituțional înțelegând să facă politică, nu administrație.

Nu voi permite niciodată unui prefect nepriceput și fără cunoașterea problemei să dea lecții, care nu a înțeles nimic dar a dat declarații de presă iresponsabile ca să se audă vorbind.
Pentru corecta informare a publicului și pentru ca Prefectul să înțeleagă subiectul, Consiliul Județean face următoarele precizări :
1. În data de 22.07.2017 a avut loc o alunecare de teren în zona Para Rât.

2. În data de 24.07.2017 s-a întocmit o notă de constatare tehnică la fața locului de către experții tehnici, proiectant și antreprenor, beneficiar.
3. În data de 31.07.2017 a fost comunicat oficial de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, respectiv către AN Apele Române – Asociația Bazinală Someș-Tisa, și s-a adus la cunoștință nota de constatare.

4. În data de 02.08. 2017 a fost întocmită Nota de constatare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu alte cuvinte, Instituția Prefectului care conduce acest comitet a luat la cunoștință situația de la Pata Rat, fiind parte a notei de constatare.

5. În aceasta Notă de constatare din 02.08.2017 s-au și stabilit măsurile imperios necesare, respectiv s-au realizat măsurile de urgență pentru stabilizarea situației, măsuri dispuse de experți și de constructor, dar s-a demarat și realizarea de către Constructor a expertizei tehnice necesare prevăzute în nota din 02.08.2017
6. Având în vedere că în Instituția Prefectului există angajați competenți, considerăm că rea-voința Prefectului este evidentă. Dacă s-ar fi informat cu privire la măsurile luate de CJC, ar fi fost corect informat de către subalterni.

7. Deși exista o notă de constatare din 02.08.2017 a Comitetului pentru Situații de Urgență, Prefectura nu a convocat Comitetul până în data de 22.08.2017 pentru a da o hotărâre care este obligatorie din punct de vedere legal în această situație, fără de care nu se poate da drumul la alte proceduri.
8. Cu alte cuvinte, Prefectul a făcut un spectacol ieftin, premeditat, afirmând că nu au fost luate măsuri, când de fapt instituția sa nu a catadicsit să convoace 20 de zile Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care să emită hotărârea necesară.

9. Îi asigurăm pe clujeni că CJC a luat toate măsurile necesare, în regim de urgență, dispuse de specialiști și că acum se desfășoară o expertiză tehnică care va da o soluție.
10. Declarațiile halucinante ale Prefectului, că e pusă în pericol centura, sunt iresponsabile, făcute de o persoană incompetentă și de rea-credință.”.