Votezi? Clujul Verde – un copac la 3 parcări

Updated on iulie 27, 2017 Primăria Cluj-Napoca este prima administrație locală din România care implementează procesul de Bugetare participativa online! Clujenii decid cum vor fi cheltuiți o parte din banii achitați prin impozite și taxe locale.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Votezi? Clujul Verde - un copac la 3 parcări 1

 

Unul dintre proiectele depuse până acum prevede plantarea unui copac la fiecare trei parcări.

30000

„Proiectul vizează plantarea câte unui copac la fiecare trei locuri de parcare aflate la nivelul solului. Sunt vizate atât parcările publice, cât și cele private. Suprafața de beton/asfalt dintr-o parcare expusă la soare este direct proporțională cu radiația solară reemisă de această zonă, rezultând temperaturi extrem de mari (căldura urbană), care afectează în mod negativ sănătatea și confortul oamenilor. Într-o zi însorită de vară, temperatura asfaltului expus la soare poate urca la peste 60 de grade Celsius, iar interiorul mașinilor parcate expuse la soare se poate încălzi la fel de mult, rezultând condiții de saună. Corpul uman expus la acest stres de caldură poate cauza stare de rău, iar canicula creşte riscul unor probleme de sănătate deja existente. Copacii plantaţi trebuie să fie specii foioase indigene, cu coroana extinsă, care pot oferi umbră cât mai mare, specii cu toleranţă la seceta şi soare, rezistente la solicitările solurilor compactate (înconjurate de asfalt). Costul împăduririi unui hectar este de aproximativ 1.600 EUR. Cu un buget anual de 30.000 EUR se pot planta copaci corespunzatori la 20 ha.

DE CE AR TREBUI SPRIJINITĂ/IMPLEMENTATĂ

Umbra de la copacii plantaţi strategic poate reduce semnificativ suprafaţa de beton/asfalt expusă la soare, diminuează temperatura asfaltului chiar şi cu 20-30 de grade Celsius, rezultând o diferenţă a temperaturii aerului cu 10 grade în comparaţie cu zona expusă la soare. Mai mult, copacii filtrează aerul, absorb dioxidul de carbon emis de autoturisme şi reduc concentraţia de praf, inclusiv particulele mici sub 10 microni, care sunt extrem de dăunătoare sănătății.

AMPLASAMENTUL PROIECTULUI

Toate parcările la sol, atât cele publice, cât și cele private”.

 

error: Content is protected !!