Cluj: Votezi? „Walk of Fame – Personalități care au făurit România Mare”

Updated on iulie 31, 2017 George Costea propune în cadrul concursului de proiecte, „Bugetare participativă”, organizat de Primărie, realizarea unui „Walk of Fame – Personalități care au făurit România Mare”. Proiectul este estimat la 10,000 de euro.

Walk of Fame este un fenomen care s-a raspandit in toata lumea si cu precadere in sfera show-biz. Exista asa ceva si la Bucuresti (Aleea Celebritatilor). Ceea ce nu am descoperit insa nicaieri (atat cat am cautat) este un Walk of Fame dedicat figurilor istorice. Sa fie pentru ca ne vine greu sa le asociem numele cu notiunea de celebritate? Posibil.

Cluj: Votezi? „Walk of Fame - Personalități care au făurit România Mare” 1

Insa unele dintre aceste figuri au avut mai multi “foloweri” (la propriu) decat celebritatile de azi si cu siguranta un impact mai mare si de durata. Multora dintre aceste personaje le datoram limba pe care o vorbim, granitele intre care traim, mostenirea culturala si artistica din care ne inspiram si care in final ne fac unici printre celelalte popoare.

De la Traian si Decebal la Mihai Viteazu, de la diaconul Coresi la Eminescu si de la Nicolae Balcescu la cardinalul Iuliu Hossu, fie ca au luptat pentru pamant, dreptate, unitate, o lume mai buna, un lung sir de personalitati istorice au contribuit la implinirea visului de unitate al romanilor si in final Marea Unire. O parte din imaginile atasate reprezinta originalul Walk of Fame de la Hollywood, insa cat priveste proiectul, forma, culoarea sau dispunerea pot sa difere.

Dupa ce istoricii decid numarul si numele personalitatilor care sa intre in acest Walk of Fame, se poate stabili un calendar astfel incat pe tot parcursul anului sa se adauge cate o personalitate. Sau pot fi adaugate toate o data. Costul e extrem de mic daca vorbim strict de placile de marmura corespunzatoare fiecarei figuri istorice.

DE CE AR TREBUI SPRIJINITĂ/IMPLEMENTATĂ
Aceasta forma moderna de recunoastere a meritelor unei personalitati e un tribut adus inaintasilor nostri care, mai ales in vremuri de cumpana, au pus binele tarii mai presus de binele propriu. De asemenea, acest monument va fi o lectie despre trecut pentru prezent si viitor.

AMPLASAMENTUL PROIECTULUI
Ar fi ideal ca acest Walk of Fame sa fie amplasat undeva in zona centrala unde accesul masinilor e restrictionat sau limitat si unde turistii romani si straini il pot vizita cu usurinta.

error: Content is protected !!