„Constanța, un Cluj ratat … Constanța vrea să ajungă la nivelul Clujului, dar a pus căruța înaintea boilor”

Updated on iulie 12, 2017 Jurnalistul Cristian Hagi de la România Liberă a făcut o comparație între Cluj și Constanța după festivalul Neversea.

Cristian Hagi: România Liberă: „Primarul PSD al Constanței nu face rău că se raportează la Cluj și nici că folosește, cu copy-paste, unele proiecte dezvoltate acolo. Uneori, plagiatul în administrație este bun. Problema este că, în viața reală, sistemul copy-paste nu funcționează. Untold-ul de Cluj se organizează în mare parte pe stadion și în Sala Polivalentă, Untold-ul de Constanța pe o plajă reabilitată cu fonduri europene, unde nu se pot desfășura activități comerciale. Constanța are un stadion care este aproape o ruină, spre deosebire de Cluj, unde s-a investit într-o arenă modernă. Sala Polivalentă din Constanța este numai la stadiul de proiect, iar cele mai recente declarații ale guvernanților nu dau mari speranțe că va fi construită vreodată.

„Constanța, un Cluj ratat ... Constanța vrea să ajungă la nivelul Clujului, dar a pus căruța înaintea boilor” 1

Constanța vrea să ajungă la nivelul Clujului, dar a pus căruța înaintea boilor. Un festival de tip Untold este binevenit, să nu ne înțelegem greșit. Ar trebui făcut însă cum trebuie și unde trebuie, nu închis jumătate de oraș. Trebuie să o recunoaștem, Constanța nu are infrastructura necesară pentru astfel de evenimente. Clujul nu a ajuns însă ceea ce este în urma Untold-ului.

Înainte de a se ocupa însă de astfel de concerte, primarul Decebal Făgădău are multe alte lucruri de făcut, pe care omologul său din Transilvania le-a dus la capăt (deși sunt convins că și acolo mai e mult de muncă).

Constanța este un oraș încremenit în proiecte, un oraș în care singurele realizări din acest an riscă să rămână concertele, organizate cu bani pu­blici și privați. Un oraș în care preocuparea pentru distracție a luat de mult locul celei pentru investiția în infrastructură și în îmbunătățirea calității vieții. Dacă tot se uită spre primarul din Cluj, pe care fostul șef al lui Decebal Făgădău, Radu Mazăre, îl terfelea de câte ori avea ocazia, edilul din Constanța ar putea să învețe și să aplice câteva din lucrurile care se întâmplă acolo.

Constanța are nevoie ca transportul în comun să devină nu atractiv, ci măcar utilizabil (acum, nici primarul nu-și lasă familia să meargă cu autobuzele din Constanța). Orașul se împrumută cu circa 100 de milioane de euro pentru achiziția de mijloace de transport în comun, autobuze. Clujul a cumpărat anul trecut 20 de troleibuze, mijloace de transport ecologice, și a înființat o bandă dedicată transportului în comun. L

Dacă vrea să fie Cluj, Constanța ar trebui să acorde o mai mare importanță spațiului verde. În loc de parcuri, aici apar blocuri în locuri din ce în ce mai nefirești, de parcă urbaniști beți se întrec într-un concurs pentru a demonstra cât de aproape pot fi construite două blocuri și cât de mult verde poate fi betonat. În Cluj au fost plantați, în ultimul an, 1.036 arbori, 5.920 de arbuști, peste 200.000 de fire de gard viu. În Constanța, anul trecut, un dud sănătos a fost tăiat brutal de angajații primăriei pentru că îi încurca pe producătorii unui film american. Acum, pentru Neversea, druj­bele au intrat și în copacii de pe Plaja Modern.

Dacă vrea să fie Cluj, Constanța ar trebui să debirocratizeze masiv actul de admi­nistrație. Nu este posibil să stai mai mult de un an pentru a obține o autorizație de construire. Ar trebui să implementeze, ca în orașul din Transilvania, emiterea documentelor de urbanism și a acordurilor de funcționare în format electronic.

O ultimă comparație pe care nu o pot uita: un clujean trăiește, în medie, cu doi ani mai mult decât un constănțean.

Constanța poate fi Cluj și mai mult decât atât, dar cei care conduc administrația orașului trebuie să dorească și să poată să facă acest lucru. Deocamdată, practica demonstrează contrariul”.

Advertisements
error: Content is protected !!