Updated on iulie 2, 2017 Scandalul de sâmbătă, când o tânără a fost luată pe sus de jandarmi de la mitingul pentru familia tradițională, a repoziționat Clujul în ochii Românilor. Dintr-un oraș cu o dezvoltare explozivă acum este văzut ca un oraș conservator, retrograd. Cum este el adevărat?
Pe Facebook, fondatorul Daily Cotcodac, Julius Constantinescu, a scris: „Se pare că în 2017 Clujul „multicultural” şi plin de „oameni altfel” e în esență cam acelaşi cu cel pe care l-am lăsat în 2001, când Funar încă vopsea băncile în tricolor şi delira despre unguri, nu despre bubuli.
Ce s-a schimbat în tot timpul ăsta? În linii mari, ce s-a schimbat în toată România de atunci, nimic mai mult: e mai curat, sunt cârciumi mai multe şi mai cool, au mai venit nişte multinaționale şi s-au pus stâlpişori pe trotuare.
Ce nu s-a schimbat? Mentalitatea. Clujul e acelaşi centru conservator şi are aceleaşi pretenții nejustificate de capitală a Ardealului. Or, în afara excepționalelor universități Babes-Bolyai şi de Medicină, ce a oferit „capitala Ardealului” României în mai bine de un sfert de secol? Vatra Românescă, UNPR, pe Gheorghe Funar, Caritasul (țeapă adevărată, miticii încă jucau la pitici pe vremea aia), pe generalul Vulpea, un premier mediocru şi o pleiadă nesfârşită de miniştri-catastrofă.
Diferența e că în anii ’90 Funar şi patrioții lui luptau la lumina zilei cu ungurii, evreii şi ceilalți duşmani ai țărişoarei, în timp ce Emil Boc şi conservatorii de astăzi din administrația oraşului au dus ipocrizia la un alt nivel. Nu se mai luptă deschis cu hidra maghiară, dar se pun plăcuțe bilingve în limba latină (probabil a fost o cerință a numeroasei minorități latine din Cluj).
În 2011, în timpul mandatului de prim-ministru al lui Emil Boc, a fost modificată în Codul Civil definiția căsătoriei, din „uniunea consensuală între soți” în „uniunea consensuală dintre un bărbat şi o femeie”. Modificarea n-a suscitat atunci un mare interes public şi europeanul Boc a mers pe burtă, ca de obicei. Cum pe burtă a mers şi în cazul marşului „Spune drept” de ieri de la Cluj, căruia i-a respins autorizarea de câteva ori şi a dat-o cu doar trei zile înainte, pentru străduțe laterale, cât să nu-l poată organizatorii acuza de abuz.
Cu românii verzi, în schimb, n-a avut nici un fel de problemă: lor le-a autorizat manifestația „pentru normalitate” chiar în piața Avram Iancu, la poalele uriaşei statui a Crăişorului care le arată şi astăzi europenilor şi elitiştilor clujeni cele cinci degete ale mâinii drepte, părând încă a le spune: „Până pe 5! Se mai dau banii de la Caritas celor care au depus până pe 5”.