Este „Clujul, o ficţiune ambuteiată”, cum spune adevarul.ro? Sau trebuie criticat Clujul cu orice preț pentru că prea a „prins aripi”?

Updated on iunie 5, 2017 Doru Pop a publicat astăzi un editorial în Adevărul, Clujul, o ficţiune ambuteiată, prin care simte nevoia demitizării orașului.
Supărat că cei din Cluj beneficiază de o imagine favorabilă, a încercat să dea exemple că, totuși, Clujul nu este chiar așa de frumos.

Doru Pop, adevarul.ro: Mitul „clujnapocan”, însă, trebuie demantelat. De fapt Clujul (cu sau fără Napoca) a fost tot timpul o ficţiune politică. Întreaga mitologie a oraşului este rezultatul mai multor minciuni propagandistice. Chiar numele actual, „Cluj-Napoca”, reprezintă dovada vie a ficţionalizării sale politice. Acest nume care descrie perfect ficţiunea ceauşistă, care a inventat un spaţiu urban, creat artificial.

Este „Clujul, o ficţiune ambuteiată”, cum spune adevarul.ro? Sau trebuie criticat Clujul cu orice preț pentru că prea a „prins aripi”? 1

(foto: Daniel Mîrlea – Nature Photographer)

Oraşul actual este, în fond, o ficţiune pedelistă creată special pentru Emil Boc, premierul borsetă al lui Traian Băsescu. De fapt fosta elita pedelistă a preluat controlul total asupra oraşului şi judeţului. „Oraşul de vis” este doar o fantasmă a administraţiei Boc care a fot primar începând cu 2004.

Mitul oraşului „magic” trecând sub tăcere interimatul ruşinos exercitat de către Sorin Apostu (2008-2012). În fond Emil Boc este cel care conduce de mai bine de 13 ani urbea „miraculoasă” în care nu au existat plăcuţe bilingve la intrarea în oraş, pentru a menaja sensibilităţile naţionaliste ale unor cetăţeni care, altfel, se declară „iubitori de străini”.

În timpul aceleiaşi administraţii „de vis” s-a realizat o autostradă care nu este conectată la nimic, o centură ocolitoare care a costat cât o autostradă. Clădirile din zona centrală se prăbuşesc în capul trecătorilor, avem o infrastructură urbană în continuă deteriorare, iar ambuteiajele cotidiene sunt realitatea tristă a acestei urbe de mândră minune (cum spun ardelenii).

O replică de bun-simț a venit pe Facebook din partea lui Calin Brandabur: Cel mai elocvent exemplu despre cum ne place noua romanilor sa ne calcam pe cap orice initiativa care nu da bine E-ului personal, zonal, orasean, judetean…

America pe aceste principii de PR a ajuns utopia atat de admirata si pana ajungi acolo chiar crezi tot ce se zice in campaniile de promovare mediatica prin film, muzica si presa.

Realitatea e diferita dar totusi nu vezi pe nimeni sa zica vai ce mizerabil e Harlem-ul din New York sau cat de zgomotos e Central Park, sau faptul ca Manhattan are peste 80% din apartamente chestii de 3 pe 3m cu buda sub pat (no joke) iar preturile incep de la 1500 euro pe luna in sus…”

Tu când povestești despre Cluj, ce spui? Lucruri bune sau lucruri rele?

Advertisements
error: Content is protected !!