Din Spania la Cluj: la doar 19 ani și-a făcut propria plantație de căpșuni

Updated on mai 18, 2017 Un tânăr din Cluj a reușit la doar 19 ani să își înființeze și dezvolte propria plantație de căpșuni. Dragos Marchis a pus pe picioare o cultura de capsuni pe 25 ari, chiar pe terenul bunicilor.

„Am pornit aceasta cultura din dorinta de a avea ceva al meu, la care sa vin cu drag. Initial, nu am avut experienta deloc in agricultura, prin urmare totul am invat din mers si documentandu-ma.Din Spania la Cluj: la doar 19 ani și-a făcut propria plantație de căpșuni 1

Deoarece buncii mei aveau un teren langa Campia Turzii, nu am stat prea mult pe ganduri in ceea ce priveste infiintarea culturii. Capsunul l-am ales in principal deoarece imi plac foarte mult insa si datoria faptului ca e un fruct cerut pe piata”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dragos Marchis.

 

Tanarul fermier si-a strans banii necesari infiintarii culturii muncind 3 luni ca ospatar. „Am reusit sa fac 2 fantani pentru apa si mi-am comandat plantele. Mi-am anuntat prietenii din timp ca voi face o plantatie de capsun asa ca am beneficiat inclusiv de sprijinul lor la plantare”, a mai spus Dragos Marchis.

Anul trecut, in primul an de cultura, Dragos Marchis a reusit sa obtina o productie de circa 800 kg, aproximativ 300 de kg de capsuni fiid pierdute.

„Din cauza ploilor frecvente, am avut aproape 300 de kg de capsuni care au mucegait direct pe planta. Pana am aflat eu ce tratament sa folosesc, nu le-am mai putut salva. Am cules insa 800 kg de fructe proaspete in primul an, ceea ce m-a multumit. In acest an ma simt mult mai bine informat si pregatit, iar daca nu sun probleme cu vremea, grindina etc., estimez o productie de peste 3 tone”, a mai spus cultivatorul.

Dragos Marchis acorda o atentie deosebita si ingrijirii plantelor, deoarece isi doreste sa aiba fructe cat se poate de naturale, fara utilizarea tratamentelor chimice.

Anul acesta tânărul cultivator a ales să se axeze mai mult vanzarea online, la domiciliul clientilor.

Din Spania la Cluj: la doar 19 ani și-a făcut propria plantație de căpșuni 2

„Vanzarea la caseroale are un pret mult mai bun, fac livrari la domiciliu, birouri etc. In viitor as vrea sa colaborez si cu patiserii, cofetarii. De asemenea, imi doresc mult sa ma dezvolt si sper ca nu foarte tarziu sa accesez si masura 6.1 dedicata tinerilor femieri. Doar ca am nevoie de o suprafata minima de circa 1,5 hectare”, a mai spus Dragos.

error: Content is protected !!