“Bun venit în Cluj-Napoca, un antic oraș roman, bun venit în Transilvania, tărâmul pădurilor, bun venit în România, patria tuturor cetățenilor săi, indiferent de etnie!”

Updated on mai 18, 2017 Primarul Emil Boc a transmis un mesaj participanților la Congresul minorităților din Uniunea Europeană – FUEN Congress – care se desfășoară la Cluj-Napoca între 17 și 20 mai. El a descris Cluj-Napoca drept un spațiu multicultural.

“Bun venit în Cluj-Napoca, un antic oraș roman, bun venit în Transilvania, tărâmul pădurilor, bun venit în România, patria tuturor cetățenilor săi, indiferent de etnie!”, a afirmat Boc, în mesajul publicat pe site-ul primăriei Cluj-Napoca, informează agerpres.ro.

"Bun venit în Cluj-Napoca, un antic oraș roman, bun venit în Transilvania, tărâmul pădurilor, bun venit în România, patria tuturor cetățenilor săi, indiferent de etnie!" 1

(foto: Daniel Barna)

“Aș îndrăzni să spun că această reuniune, în care sunt discutate chestiuni ce privesc minoritățile din Europa, are loc în locul potrivit — locul în care culturi, identități, religii, limbi diferite se regăsesc într-un mediu deschis, orientat spre viitor”, a afirmat primarul municipiului Cluj-Napoca.

El a adăugat că în România trăiesc împreună 20 de minorități naționale ce reprezintă 10% din populația țării. “Fiecare din aceste minorități este o plus-valoare adusă culturii”, a apreciat Emil Boc.

Edilul a vorbit și despre cadrul în care minoritățile naționale sunt protejate și despre recunoașterea pe care România o are, în acest domeniu.

“România a aflat pe cont propriu provocările politicilor în domeniul minorităților naționale și a învățat că societățile cu o democrație solidă se bazează pe toleranță, respect reciproc, diversitate culturală, dialog interetnic și intercultural, totul în beneficiul societății ca întreg”, a spus el.

Mai mult, Boc a spus că în România se poate vorbi despre un “fenomen cultural interetnic”, despre educație bilingvă, despre “promovarea înțelegerii și toleranței”.

El a descris Cluj-Napoca drept un spațiu multicultural și a dat exemple în acest sens din domeniile cultură și educație.

"Bun venit în Cluj-Napoca, un antic oraș roman, bun venit în Transilvania, tărâmul pădurilor, bun venit în România, patria tuturor cetățenilor săi, indiferent de etnie!" 2

“Într-o lume marcată de mobilitate și globalizare, Europa — societatea europeană — are nevoie, azi poate mai mult ca oricând, de modele de coabitare pașnică, de modele de dialog între majoritate și minorități, de dialog intercultural, care ar putea juca rolul unui “far” pentru toleranță, respect reciproc și acceptare — elemente importante ale păcii și stabilității”, a adăugat Emil Boc.

FUEN este cea mai mare organizație a minorităților naționale din Europa, din care fac parte 90 de filiale din 32 de țări, la reuniunea de la Cluj-Napoca participând peste 200 de delegați din mai multe țări. Lucrările Congresului se vor încheia sâmbătă cu ședința adunării generale a FUEN și cu un program cultural susținut de artiști populari din Regiunea Călata, județul Cluj.

error: Content is protected !!