„Clujul e sufocat ca trafic atunci când plouă”. Soluția? Coridoare pietonale și cicliste între cartiere?

Updated on mai 26, 2017 Clujul are o mare problemă în ceea ce privește traficul. Adrian Dohotaru propune coridoare pietonale și cliste între cartiere.

Pe Facebook, deputatul USR Adrian Dohotaru a scris: „Orașul fluid sau orașul fragmentat? Clujul e sufocat ca trafic atunci când plouă. Când nu alerg sau pedalez, încerc să merg pe jos din Mănăștur spre centru și invers. Există posibilitatea de a crea coridoare pietonale și cicliste între cartiere dacă Primăria și Universitățile s-ar deschide spre colaborare.

„Clujul e sufocat ca trafic atunci când plouă”. Soluția? Coridoare pietonale și cicliste între cartiere? 1

Miza e mare: un oraș cu bunuri comune și alternative la stresul cotidian prin realizarea a cât mai multe spații publice permite Clujului să nu fie doar al doilea oraș al țării, ci primul ca și calitate a vieții.

Dau un exemplu de eficientizare administrativă. Cine intră dinspre aglomerata stradă a Câmpului, spre liniștitele străzi Urcușului și Govora, intră într-un campus splendid al USAMV. Merg prin campus ca să nu intru pe Calea Mănăștur și Moților, infernale ca trafic dimineața.

Nu există din campusul USAMV legătură directă cu campusul Hasdeu, din păcate, deși strada Hasdeu, prin diferența de nivel, permite o separare clară între traficul auto și cel pietonal și ciclist. Am pus cu galben un punct unde trebuie amenajată o poartă.

Dar ambele niveluri sunt ocupate de mașini. Suntem un oraș al mașinilor, nu al oamenilor, de aceea și proiectul de pietonalizare al Pieței Unirii a durat mai bine de 10 ani și nici acum nu e finalizat (latura cu Muzeul de Artă).

Revenind, Campusul Hasdeu are barieră și nu există o alee pentru bicicliști care trebuie să se dea jos de pe bicicletă ca să treacă de bordura înaltă. Campusul UBB e ocolit de mulți și pentru că nu are o conexiune directă cu cel mai mare cartier al Clujului, Mănășturul, pentru că suntem întâmpinați la USAMV de porți ferecate și sârmă ghimpată. Nu ajungem nici în cart. Zorilor pentru că nu avem acces prin campus. Absurdul este cu atât mai mare cu cât studenții USAMV nu au acces la propriul parc din cauza porții ferecate.

Vezi aici Video:

Dar dincolo de probleme, e bucuria de a vedea cai în drumurile mele, să aud păsări cântând și veverițe mâncând. Asta vroiam să v-o împărtășesc și vouă.

Advertisements
error: Content is protected !!