Updated on mai 16, 2017 Primăria Cluj-Napoca a început amplasarea indicatoarelor multilingve la intrările în oraș, care să sublinieze dimensiunea istorică, multiculturală şi europeană a municipiului.
Modelul a fost creat de o comisie de la Facultatea de Istorie și Filozofie a UBB. „În urma colaborării cu comisia de experţi a Universităţii Babeş-Bolyai, am stabilit ca indicatoarele multilingve să respecte criteriile menţionate şi să cuprindă denumirea istorică din perioada romană a oraşului nostru, respectiv referirea la acordarea titlului de municipiu pe timpul lui Hadrian (117-138 d.Hr.).
(foto: Bîldea Ioan)
Prima locaţie pentru care există autorizaţia şi avizele necesare este intrarea în Cluj-Napoca dinspre Floreşti. Pe măsură ce vom obţine avizele şi autorizaţiile legale, se vor amplasa indicatoare multilingve şi la celelalte intrări în municipiu.
Soluţia agreată pentru indicatoarele multilingve este cuprinsă în anexa la prezentul comunicat” spun cei de la Primăria Cluj.
„Primul oraș declarat oficial municipiu, pe teritoriul de astăzi al României, a fost Clujul, cel mai probabil înainte de anul 124. e.n.
Numele său oficial, municipium Aelium Hadrianum Napoca sau municipium Aelium Napocense, a evoluat dintr-o aglomerare de coloniști civili romani sosiți în primii ani de existență a provinciei și așezați foarte probabil într-un vicus, pe locul așezării dacice Napuca” se arată în comunicatul celor de la UBB.