Gara Cluj: „La cele 5 case de bilete sunt cozi cu mai mult de 30 de persoane. Mă așez la una din ele. Până la ora 16:00, 10 oameni de la coada curentă reușesc să își ia bilete. Tineri, bătrâni, studenți, pensionari, elevi, mame cu copii mici. Oamenii sunt disperați”

Updated on martie 7, 2017 Începând cu data de 1 februarie 2017, studenţii români și străini înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă – licență, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate  la transportul feroviar intern.

Deși este salutară decizia, această gratuitate a dus la aglomerări la casele de bilete din cauza sistemul este prost realizat.

Gara Cluj: „La cele 5 case de bilete sunt cozi cu mai mult de 30 de persoane. Mă așez la una din ele. Până la ora 16:00, 10 oameni de la coada curentă reușesc să își ia bilete. Tineri, bătrâni, studenți, pensionari, elevi, mame cu copii mici. Oamenii sunt disperați” 1

Pe Facebook, Zelia Blaga, a scris: „Gara Cluj-Napoca, vineri, 3 martie 2017, ora 15:30.

Urmăresc implementarea în practică a legii de gratuitate la transport intern feroviar (O.U.G. nr. 2/2017, art. 4, punctul 1), pentru că sunt un cetățean responsabil.

La cele 5 case de bilete sunt cozi cu mai mult de 30 de persoane. Mă așez la una din ele. Până la ora 16:00, 10 oameni de la coada curentă reușesc să își ia bilete. Tineri, bătrâni, studenți, pensionari, elevi, mame cu copii mici. Oamenii sunt disperați. Pierduseră deja un tren, următorul ajungea în 10 minute sau peste 3 ore, și își propuneau să se urce în tren și să își ia bilet de acolo.

Te urci în tren, îi spui controlorului că ești student și că ar trebui să ai gratuitate sau măcar reducere, el spune că nu e adevărat, că trebuie să plătești – un preț de 5 ori mai mare.

Am avut multe întrebări de când cu noua lege de gratuitate a biletelor de tren pentru studenți și elevi.

De ce gratuitate, când existau deja reduceri de 50%?

De ce de fiecare dată când vreau să-mi iau un bilet trebuie să dau buletinul ca să introducă CNP-ul? Doar am carnet de student, legitimație de transport, cupoane și card de student, prin care pot fi identificat. Păi, evident, ar lua prea puțin timp ca să introducă cele 6 cifre (scrise clar și mare) în aplicație, comparativ cu timpul pe care îl presupune introducerea unui număr de 13 cifre scris minuscul, cu viteza melcului și verificat de cel puțin două ori. Verificat, dar de ce? Și așa nu au o bază de date, din moment ce trebuie să dau actele de fiecare dată când îmi iau bilet.

Aș vrea să indic următoarele probleme sesizate:
1. Regulamentul afișat în tren spune că este interzis cerșitul. În practică, cerșetorul merge mână în mână cu controlorul și face comisioane între gări.
2. Da, e aglomerat, dar în gară sunt amenajate bănci unde se poate aștepta. Bănci pe care au prioritate țiganii, bețivii și oamenii cu probleme mintale, care nu intenționează să călătorească cu trenul și de care poliția are foarte mare grijă, doar ei sunt alegătorii. Restul sunt doar strada.
3. Lipsa de profesionalism de la ghișee. Chiar dacă ești singura persoană de la coadă, trebuie să aștepți deoarece doamnele își găsesc altă preocupare. Dacă îți permiți să le deranjezi, te sfidează și te tratează cu dezgust.
4. Gara din Cluj-Napoca a fost renovată de curând. Nu s-a investit în logistică. Este nevoie de automate rapide la ghișee, pentru că fluxul de pasageri este mare într-un oraș universitar, capitală a tineretului, capitală culturală și cu clinici medicale renumite.
Soluțiile ar fi trebuit găsite de cei care sunt plătiți de CFR, guvern și angajații publici care au această responsabilitate.”

Advertisements
error: Content is protected !!