Updated on februarie 28, 2017 Clujul se poate lăuda cu un cartier care se află pe primul loc în România din punct de vedere al costului vieții. Este vorba de Grigorescu.
A fost desemnat ca fiind cartierul cu cel mai avantajos cost al vietii din Romania, potrivit studiului realizat de Storia.ro si agentia D&D Research.Cercetarea a analizat perceptia pe care romanii o au asupra costului vietii perceput din orasul si cartierul in care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obtin.
Topul continua cu Titan (Bucuresti), Gavana 3 (Pitesti), Racadau (Brasov) si Soarelui (Timisoara), cartiere care au fost in topul preferintelor romanilor care au participat la studiu. Ultimele pozitii, cu cel mai dezavantajos cost al vietii perceput, sunt ocupate de zonele Bereasca (Ploiesti), Periferie (Botosani), Calea Caransebesului (Resita), Feneziu (Baia Mare) si 1 Mai (Alexandria).
In Cluj-Napoca, cartierele cu cel mai avantajos cost al vietii sunt Grigorescu, Gheorghieni si Zorilor, iar zonele Marasti, Calea Turzii si Iris ocupa ultimele 3 locuri.
Pentru realizarea clasamentului, participantii studiului Storia.ro au fost invitati sa evalueze orasele si cartierele in care locuiesc din punctul de vedere al costului vietii, pe o scala de la 1 la 5, unde 1 este foarte rau, iar 5 este foarte bine. Doar mentiunile care au primit cel putin 100 de raspunsuri au fost incluse in clasamentul final.
„Costul general al vietii reprezinta perceptia pe care o au oamenii despre cat de scumpa este viata in orasul in care locuiesc.
El inglobeaza de regula cheltuielile de zi cu zi, precum cosul de alimente, utilitatile, plata pentru bunurile si serviciile necesare traiului obisnuit. Pe de alta parte, perceptia despre costul general al vietii este influentata si de beneficiile oferite de traiul intr-un anumit oras.
Spre exemplu, un cost al vietii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de catre oameni ca fiind mai avantajos in conditiile in care acestia simt ca au parte de alte beneficii arondate calitatii vietii.
De exemplu, o zona mai scumpa poate fi si in acelasi timp mai sigura, moderna sau mai verde”, explica Vlad Tureanu, Partener si Quantitative Research Director in cadrul D&D Research.