Updated on noiembrie 30, 2016 „SOS Parcurile Clujului” vî invită la un alt mod de a petrece 1 Decembrie, Ziua Națională a României, fără parade, artificii și politicieni.
Pe Facebook, SOS Parcurile Clujului a scris: „1 Decembrie se sărbătorește în centru, uneori cu morgă oficială, alteori cu distracție și artificii. Dar cum ar arăta un 1 Decembrie, în cartier, fără băi de mulțime, cu o gândire critică într-o scară de bloc pe Plopilor 50, celebrând figura titulară a Parcului Sportiv, dr. Iuliu Hațieganu?
De ce facem ceea ce facem:
Pentru dr. Hațieganu sportul era igienă socială, sănătate gândită în termeni de prevenție și un exercițiu care întărește nu doar fizicul unui individ, ci și caracterul său moral, dar mai ales contribuie la vitalitatea unei națiuni.
Parcul Sportiv era imaginat ca spațiu al studenților amatori de mișcare, dar și al altor categorii sociale, țărani și muncitori, loc de întâlnire al generațiilor diferite, copii și maturi. E timpul să repopulăm acel imaginar incluziv, să avem porți în loc de ziduri, iar dacă nu în parc, măcar într-o scară de bloc.
Nu toată lumea consumă artă, urbanism sau istorie în centru, de aceea ne putem imagina cum cartierele zise dormitor ale orașului se deșteaptă, măcar pentru o zi, pentru a-și înfrumuseța spațiul și pentru a-și învigora spiritul. Da, sună idealist, ne vom tempera la fața locului cu nițel sarcasm de vremuri cinice.
Cine participă:
Călin Goina, sociolog UBB și fire cald ironică
Cosmin Koszor, doctorand Oxford high brow, istoric
Ioana Rus, traducătoare, însărcinată în ultima lună și membră „SOS Parcurile Plopilor”
Ioana Mica, arhitectă, membră SOS a fanclubului matein
Ștefan Manasia, încă neinvitat formal, a scris ceva despre Mănăștur și Canalul Morii, dar i se cere un poem despre taxarea în parcul sportiv și despre cel mai lung gard al orașului
Vlad Sebastian Rusu, arhitect și serios autor al unui volum despre Clujul interbelic (cu un capitol despre Parcul Sportiv)
Li se alătură:
Adrian Dohotaru, activist civic, cercetător, wannabe chestii-trestii zilele astea
Absent:
Radu Toderici, gazda de pe Plopilor 50 plecată la distracție în Chioln
Detalii serioase despre Parcul Babeș găsiți aici:
http://www.clujulcultural.ro/19211-2/
sau jocuri serioase în ritm de fox trot action research aici:
http://www.ce-re.ro/upload/studiu_Sos_web.pdf
Cine suntem:
Societate Organizată Sustenabil (SOS) este un grup civic informal care militează pentru cauze de mediu și cu caracter social. SOS Parcurile Plopilor propune fluidizarea traficului pietonal și ciclist în trei spații verzi, Parcul Babeș, Parcul Rozelor și spațiul verde al Bisericii Calvaria, dar și între Someș și Canalul Morii.
Până acum succesele au fost modeste: am obținut desființarea unei porți ilegale care bloca accesul la canal și la Parcul Rozelor și am contribuit la refacerea aleii cicliste și pietonale de pe malul râului, dar nu am creat încă cel mai mare spațiu public al vestului Clujului”.