Cluj: Esti de acord? Plăcuțe multilingve la intrările din oraș dar și la Parlamentul României. „Măcar după 100 de ani de la Unire, n-ar strica să respectăm ceea ce s-a semnat pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia”

Updated on noiembrie 29, 2016 La aproape 100 de ani de la Marea Unire avem o situație paradoxală. Franța și Germania, care s-au războit cu foarte multe victime de ambele părți, sunt cele mai bune state prietene de pe continent. La Cluj, dacă vrei să amplasezi plăcuțe în mai multe limbi la intrarea în oraș ești înjurat copios. Iar dacă spui că vrei să pui astfel de tăblițe pe Palatul Parlamentului probabil riști expulzarea.

Candidatul USR din Cluj Mihai Goțiu vrea plăcuțe în mai multe limbi pe Palatul Parlamentului.
„Că tot s-au inflamat la un moment dat spiritele pe problema plăcuțelor bilingve care ar trebuit montate la intrările/ieșirile din Cluj-Napoca: Propunerea pe care am făcut-o, de montare a plăcuțelor în limbile minorităților pe Casa Poporului, nu a fost o glumă de detensionare a atmosferei.

15281926_347429092291301_1690876897_n

E un lucru cât se poate de serios și, zic eu, că măcar după o sută de ani de la Unire, n-ar strica să respectăm ceea ce s-a semnat pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia’, a scris, marți, pe blogul de campanie al USR Cluj, candidatul la funcția de senator, Mihai Goțiu.

Propunerea a fost făcută inițial de candidatul USR, luni seara, în cadrul unei dezbateri organizate de grupul informal Clujul Civic.

În cadrul aceleiași întâlniri, Mihai Goțiu a răspuns și altor două întrebări pe teme sensibile, legate de referendumul dorit de Coaliția pentru Familie și de Tratatul CETA.

‘Încă din 2013, când, după mai multe tentative, s-a schimbat Legea Referendumului, am fost printre cei puțini care am scris și am alertat asupra faptului că reducerea pragului de prezență la vot la 30% (pentru validarea referendumului) este o uriașă capcană anti-democratică, că un instrument democratic prin esență (referendumul) va ajunge să fie folosit în mod abuziv.

Și când scriam asta aveam în vedere gândirea de tip mafiot a majorității politicienilor români, dovedită în atâtea alte rânduri și o dată în plus cu ocazia discuțiilor despre acest referendum. Dacă pragul democratic de 50% n-ar fi fost prăbușit la 30%, mi-e greu să cred că povestea asta cu referendumul inițiat de Coaliția pentru Familie, ar fi existat.’, arată Mihai Goțiu pe blogul organizației județene a USR.

Candidatul la funcția de senator a mai spus că pentru a putea vorbi de un vot informat, o dezbatere publică reală pe un subiect atât de sensibil nu poate avea loc într-o lună de campanie electorală sau doar în trei luni.

Pentru ca astfel de situații să fie evitate în viitor, Mihai Goțiu a făcut trimitere la proiectele de legi pe care USR vrea s le promoveze după ce va accede în Parlament, legate de susținerea culturii, respectiv a presei independente.

‘Vă las pe voi să apreciați ce șanse va avea, în aceste condiții, un referendum precum cel în discuție, în condițiile în care cvorumul de validare va fi de 50%+1, iar dezbaterea care îl va preceda va fi una reală și cu resurse cât de cât echilibrate în susținerea punctelor de vedere divergente.’, a mai arătat Mihai Goțiu.

Advertisements
error: Content is protected !!