Updated on noiembrie 21, 2016 21 noiembrie este ziua mondială a salutului, care este o formă elementară de acțiune interumană, un pas important spre realizarea înțelegerii între oamenii de rase, de naționalități sau de religii diferite.
Cu această ocazie îi salutăm pe toți clujenii, fie că sunt români, maghiari, germani sau alte naționalități. Binențeles, salutăm România și pe clujenii din Diaspora.
Inițiată în anul 1973 de frații Brian și Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA, a fost susținută de personalități publice, lideri religioși, laureați ai Premiului Nobel pentru Pace și de 180 de țări, informează agerpres.ro.
(foto: Iosif Miclaus Photographer)
Ziua mondială a salutului a fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt și Israel, ea constituind o formă de protest nonviolent la adresa războiului.
Forma de salut este influențată, peste tot în lume, de varietatea de culturi, salutul având diferite semnificații.
(foto: Ioana Dragan)
De exemplu, dacă japonezii se înclină, iar britanicii spun doar “bună ziua” și își dau mâna, în Tibet, este foarte politicos sa scoți limba atunci când întâlnești pe cineva pentru prima dată.
(foto: Olimpia Borodi)
Francezii, în schimb, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji, atât la sosire, cât și la plecare.
(foto: Felicia Burca)
În Botswana, oamenii își ating palmele ușor, dar nu le strâng, în timp ce în Cambodgia, se lipesc palmele, ținându-le apropiate de piept. Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare.
(foto: Olimpia Borodi)
În nordul Mozambicului, oamenii bat de trei ori din palme înainte de a rosti cuvântul pentru salut.
(foto: Iosif Miclaus Photographer)
În Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrățișezi sau să săruți și nici să vorbești despre chestiuni personale.