Updated on septembrie 30, 2016 Condițiile din căminele studențești s-au îmbunătățit considerabil față de anii trecuți. Renovările efectuate de universități au făcut ca unii studenții să locuiască în camere de cămine care se compară cu cele de la un hotel de trei stele.
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” pune la dispoziţia studenţilor peste 2.500 de locuri de cazare în şapte cămine din campusurile Observator şi Hasdeu, reuşind să cazeze integral toate persoanele care au dorit acest lucru, informează zf.ro
(foto Otilia Chis)
UMF a reabilitat şi modernizat Căminul VI din complexul studenţesc Observator în urma câştigării unui proiect european de peste 12 milioane de lei. În urma modernizării acestuia, studenţii beneficiază de 491 de locuri de cazare în camere cu trei paturi, cu baie.
La parterul Căminului VI este amenajată o cameră cu două paturi destinată şi echipată pentru uzul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.
În Căminul B11 din complexul studenţesc Hasdeu camerele sunt de două paturi sau au pat dublu, cu balcon, baie, bucătărie cu aragaz, frigider, televizor şi internet gratuit, mobilierul fiind unul modern, iar parchetul este triplu stratificat.
“Sunt condiţii ca de hotel de trei stele, iar pentru unii studenţii este mai mult decât au acasă la ei. Pe fiecare nivel avem o spălătorie dotată cu maşini automate. Căminul are 96 de camere cu 176 de paturi”, au precizat reprezentanţii universităţii.
Cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB), pune la dispoziţia studenţilor aproximativ 5.200 locuri de cazare, în cele 17 cămine pe care le are în administrare. Regia de cămin variază de la cămin la cămin în funcţie de gradul de confort şi se încadrează între 100 şi 170 lei pe lună, tarifele rămânând neschimbate faţă de anul universitar precedent.
Şi Căminul Sport XXI oferă condiţii similare unui hotel de trei stele, camerele cu două paturi beneficiind de frigider, internet prin cablu sau wifi, baie proprie şi balcon, şi parchet pe jos.
„Sunt condiţii de hotel de trei stele pentru studenţii UBB, avem în total 510 locuri, camere cu două sau trei paturi dar două camere pentru persoane cu dizabilităţi motorii. Pe fiecare hol este bucătărie cu plită electrică, iar la demisol avem spălătoria”, au spus reprezentanţii UBB.
Căminul A2 din complexul studenţesc Hasdeu dispune de camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie incluse şi internet prin cablu gratuit.
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) dispune de un număr de 3.982 de locuri de cazare, repartizate în cele două campusuri din Observator şi Mărăşti.
“Camerele sunt dotate cu două sau patru paturi, baie proprie cu cabină de duş şi internet gratuit. La fiecare palier există săli de lectura, oficiu pentru gătit, dotat cu plită electrică şi instalaţii sanitare, maşini de spălat pe care studenţii le pot folosi în mod gratuit. Există instalaţii de detecţie şi semnalizare incendiu. La nivelul campusului Observator s-a reabilitat spălătoria profesională, la standarde europene, cu climă şi tratare aer interior, cu uscătoare de ultimă generaţie. Fiecare cămin beneficiaza de centrală proprie automatizată”, au arătat reprezentanţii UTCN.
Potrivit acestora, în ambele campusuri s-au reabilitat terenuri de sport sintetice, care au nocturnă şi plasă de protecţie.
Taxele de cazare au rămas nemodificate faţă de anul trecut, fiind cuprinse între 155 şi 220 de lei pe lună.
Şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) are circa 1200 de locuri de cazare în trei cămine, situate în campusul Hasdeu şi în zona central a municipiului Cluj-Napoca. În Căminul Agronomia, camerele cu două paturi dispun de mobilier şi internet, dar nu au baie proprie. Aici sunt 510 locuri, fiind disponibile şi camera cu paturi multiple, unde cazarea e mai mică faţă de cele cu două paturi. Tarifele pentru cazarea în căminele USAMV este cuprinsă între 105 şi 200 de lei.