Updated on septembrie 19, 2016 Imediat după ce Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, foarte mulți clujeni au comentat pe Facebook că noi nu am câștigat pentru că suntem mai dezvoltați decât ei, nu am avea nevoie, există o „conspirație” care avantajează orașele mici. Aceste lucuri au fost spuse direct chiar de primărița de la București, Gabriela Firea.
Gabriela Firea: „Am fost de la început conștientă că Bucureștiul nu are prima șansă în această competiție pentru titlul de Capitală Europeană pentru anul 2021.
Evident, strategia Uniunii Europene în această chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate sa intre în circuitul cultural european. Deci era evident ca prima opțiune a celor care analizează astfel de dosare e spre orasele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucureștiul în ceea ce privește infrastructura, programele culturale sau pontențialul turistic.
Pentru că până la urmă, scopul nu este neapărat de a câștiga titlul în sine, deși e important și acest lucru. Dar mai important cred că este parcursul, competiția în sine.
Pentru că fiecare oraș participant, își construiește o strategie culturală pe termen lung, planifică anumite activități culturale pentru locuitori și face acțiuni concrete pentru sprijinirea diversității culturale. Bucureștiul deja a făcut acest lucru.
Avem o strategie culturală, ceea ce nu aveam înainte. Avem un program coerent de activități culturale, ceea ce nu aveam înainte, avem o viziune mult mai clară de a duce fenomenul cultural mai aproape ce cetățeni, de a stimula activitățile culturale și de a dezvolta infrastructura culturală în cartiere, nu doar în zona centrală. Toate acestea sunt acumulări care ne rămân după această competiție.
Prin urmare, chiar dacă nu am luat titlul de Capitala Culturală Europeană, consider că bucureștenii sunt câștigători, pentru că ei au câștigat tot ce am făcut până acum în acest proiect.
Nu ne vom opri aici. Am anunțat deja că voi crește bugetul alocat de Primăria Generală pentru activitățile culturale și veți vedea că roadele muncii noastre în aceasată candidatură se vor vedea foarte curând.
Felicit orașul Timișoara care va deține din partea României titlul de Capitală Europeană pentru anul 2021. Este un succes care trebuie apreciat”.
Primarul Emil Boc:
Proiectele din Programul Capitalei Culturale Europene vor fi implementate in continuare.
Incep prin a multumi Comunitatii clujene si Asociatiei Cluj-Napoca 2021 – Capitală Europeană a Culturii pentru realizarea strategiei si a Programului aferent candidaturii orasului la titlul de capitala culturala europeana.
A fost o munca de 6 ani de zile, in care au fost implicati sute de oameni cu expertiza de specialitate in domeniul cultural, si nu numai. Ca urmare a acestui efort, Clujul are astazi o strategie culturala si un plan coerent de implementarea a acesteia.
Proiectele din Dosarul de candidatura la titlu reprezinta esenta acestei strategii culturale a orasului. Proiectele sunt necesare orasului si trebuie implementate. Castigarea titlului ar fi asigurat o mai mare vizibilitate, dar nu inlocuia munca noastra de implementare. Obligatia financiara majora ne revenea oricum tot noua.
Am adresat direct, impreuna cu Presedintele Consiliului Judetean, dl Alin Tise, o invitatie Asociatiei Cluj-Napoca 2021 Capitala Europeana a Culturii – domnilor Florin Morosanu si Stefan Teisanu, carora le multumesc in mod special pentru modul exemplar de implicare in conceperea si sustinerea proiectului – de a continua implementarea Proiectului cultural, proiect aprobat si sustinut de toate fortele politice si de catre toate autoritatile locale si judetene.
Ar fi mare pacat si o uriasa greseala ca o munca atat de consistenta si o expertiza valoroasa sa nu fie fructificata in interes public. Nimeni nu poate nega sau lua dinamismul si vitalitatea culturala a orasului. Nimeni si nimic nu ne poate impiedica sa fructificam in continuare avantajele competitive ale Clujului care il plaseaza in postura de primul oras din Romania dupa Bucuresti, iar in unele domenii chiar in fata Capitalei.
Depinde doar de Noi sa continuam finantarea consistenta a sectorului cultural (din 2010 incoace finantarea a crescut de aproape 10 ori, de la 300.000 euro la aproape 3 milioane euro, doar pentru sectorul ong).
Nimeni nu ne poate lua titlul de Capitala Europeana a Tineretului pe care l-am avut deja. Depinde doar de Noi sa mentinem Comunitatea clujeana alaturi de acest proiect, asa cum a fost pana acum. Felicitam inca o data Timisoara si Haideti ca in 2021 sa-i invitam pe toti europenii sa vada si Cealalta Capitala, Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei.
Nu trebuie neaparat Titlu pentru a fi capitala culturala europena. Putem demonstra asta”.