Updated on mai 30, 2016 Reprezentanții primăriei din localitatea Tureni, situată la circa 24 de kilometri de Cluj-Napoca, sunt atât de gospodari încât au introdus canalizare chiar și pe terenul arabil. Canalizarea se întinde pe o lungime de 1,5 kilometri și servește zero case, în timp ce pe unele străzi ale satului s-a păstrat un sistem de medieval: apele menajere sunt deversate în stradă.
Primăria a introdus canalizarea pe o porţiune de 1,5 kilometri de teren arabil, unde nu există nicio casă locuită, printr-un proiect finanţat de Ministerul Mediului cu 1,2 milioane de euro – „alimentare cu apă şi canalizare ape uzate în localitatea Tureni”, anunță adevarul.ro
(foto adevarul.ro)
Demarate în 2013 şi finalizate la sfârşitul lui 2015, lucrările au avut ca scop introducerea reţelei de apă şi canalizare pe o lungime de 7,8 kilometri. Asta înseamnă artera principală a comunei şi câmpul respectiv, dar nu a inclus și drumurile secundare, unde sunt câteva zeci de case.
Aici s-a păstrat un sistem medieval de evacuare a apelor menajere: în dreptul gardurilor caselor se pot observat mai multe ţevi prin care apa cu dejecţii este deversată într-un şanţ care străbate întreaga stradă.
Justificarea primăriei pentru această lucrare:“Realizarea sistemului de canalizare are în vedere curgerea apei pe cât posibil gravitaţional pe toate segmentele sistemului.(…) Canalizarea fără acest drum ar avea un traseu nefiresc, contrar direcţiei către staţia de epurare”.
În acelaşi document se afirmă că scoaterea din sistem a tronsonului de câmp ar aduce un consum energetic suplimentar de 24 de kW/zi necesar pentru pomparea apelor menajere. Aceasta în condiţiile în care o centrală electrică de apartament de 9 kW consumă lunar aproximativ 1200 kW, adică circa 40 de kW pe zi.
Una dintre explicaţiile acestei situaţii, pe care locuitorii comunei o rostesc cu jumătate de gură, este faptul că în zona câmpului are teren primăriţa.