Updated on aprilie 29, 2016 Rudele unor pacienţi transplantaţi renal au acuzat, joi, conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca că a muşamalizat existenţa unui focar de gripă porcină care a dus, ulterior, la decesul pacienţilor.
„Eram atât de disperată că nu mai țineam cont. Spuneam la oricine, pacienți, medici, asistente, că soțul meu se simte foarte rău. În jurul ore 15-16 se vede o agitație mare în spital și aud că se vorbește despre virusul gripal de tip A”, a declarat Melania Bejan, soția unuia dintre pacienți pentru TVR Cluj. Soțul ei a fost transferat în patru februarie la Clinica de Infecțioase, la Terapie Intensivă. A murit în 19 februarie din cauza virusului AH1N1.
Aceiași situație și în cazul Anei Toth, câteva zile mai târziu și ea a murit din aceiași cauză. „Am fost sunată de către mama, în ziua în care a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase. M-a sunat ea în condițiile în care era deja răgușită, nu putea vorbi absolut deloc.
Nu am înțeles ce mi-a spus, cu ultimele puteri mi-a urlat în telefon că este mutată, că trebuie să mă duc la institut să îi iau bagajul. În condițiile în care exista număr de telefon pentru situații de urgență, numărul meu, numărul surori mele, nu am fost sunate de către un cadru din spital”, a declarat Bianca Toth, fiica pacientei.
Iulia Molnar, cealaltă fiica a Anei Toth, a declarat că tot ceea ce doreşte este să se afle adevărul, să ştie de ce a murit mama sa.
„Suntem şocaţi de modul în care au fost trataţi cei doi pacienţi care au fost internaţi în aceeaşi perioadă la ICUTR de aceiaşi medici şi cu aceeaşi indiferenţă. Demersul nostru comun este aflarea adevărului despre circumstanţele în care au murit, suntem revoltaţi de modul cum au fost trataţi post-transplant. Nu ni s-a spus că au fost infectaţi cu gripă porcină, am aflat acest lucru doar de la Spitalul de Boli Infecţioase. De ce au ascuns acest lucru, mai ales că ştiau diagnosticul de gripă porcină?”, a spus Molnar.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu, a declarat, joi, că în luna februarie au fost înregistrate cinci cazuri de infectare cu virusul AH1N1 la ICUTR Cluj-Napoca.
Vezi aici Video cu acuzațiile la adresa medicilor:
Citeste si:
„Debutul infecţiei a fost constatat în 1 şi 2 februarie, s-au aplicat măsuri de izolare, iar în 4 februarie, la primirea confirmării infecţiei cu virus gripal A, s-a dispus măsura transferului pacienţilor la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase având în vedere boala de bază, comorbidităţile şi tratamentul imunosupresor (scade capacitatea de apărare a organismului). Spitalul a anunţat existenţa cazurilor şi măsurilor luate. DSP a demarat o anchetă, care este în derulare”, a spus Moisescu.