Updated on aprilie 20, 2016 Clujul poate deveni model pentru multe localități din România. Cu multă imaginație, muncă, idei, spirit antreprenorial, entuziasm, România poate deveni mai bună, mai bogată. La Cluj se poate!
1, Sala Polivalenta
Sala Polivalentă, cea mai mare din țară, este locul unde echipele de top din România de tenis, handbal, baschet vin și joacă doar cu plăcere susținuți de cei mai fanatici suporteri.
Nici Bucureștiul nu a reușit să construiască o astfel de sală: 7227 locuri pe gradene; 7227 locuri – baschet | volei | handbal | tenis; 6930 locuri – gimnastică;
6100 locuri – hochei; 9700 locuri – box; 8000 locuri pe gradene și pe scaune în cazul unui concert; 10000 locuri pe gradene și în picioare în cadrul unui concert;
2, Cluj Arena
(foto: Daniel Mîrlea https://www.facebook.com/
Cluj Arena a costat muuult mai puțin față de Arena Națională și este în categoria Ellite, adică se pot juca meciuri de Champions League. Cluj Arena a costat 36 de milioane de euro (capacitate 30,000 de locuri, iar National Arena a costat 234 de milioane de euro, capacitate de 55,000 de locuri). Atmosfera legendară de la meciul cu Spania a arătat României că aici sunt cei mai tari suporteri ai Naționalei.
3, Untold Festival
Încă de la prima ediție a fost un real succes. Asta s-a datorat unei gândiri un pic „ne-românești”. Când a fost vorba de sunet și lumini, organizatorii nu au aplicat „legea strămoșească” lasă că știe primarul pe cineva care vine cu bozele, altul cu luminile. Organizatorii au închiriat cea mai tare scenă, cu cel mai tare joc de lumini care aparține lui Armin van Buuren, cel mai tare DJ din lume. Între 4-7 august el se întoarce la Cluj pentru un nou concert de excepție.
[quads id=”2″]
4, UBB Cluj
„Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România. Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 39.000), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.
5, Aeroportul Internațional Avram Iancu
Târgu Mureș, Sibiu, Baia Mare se uită lung cum zboară zecile de avioane din Cluj. Cei din Brașov se uită doar la pista lor în care au investit 24 de milioane de euro, pe care nu o pot folosi, și așteaptă un investitor magic care să le construiască un Aeroport care să le aducă și lor un milion de pasageri. Cu noile curse interne spre București, Aeroportul din Cluj va forța și CFR-ul să se reformeze altfel cei mai buni clienți, cei cu bani, vor alege să zboare decât să se târască 10-12 ore.
6 Cluj oraș european
(foto: bvlad https://www.instagram.com/
Cluj Napoca devine încet un oraș recunoscut la nivel internațional. Acesta a fost inclus între primele cinci destinații din Europa recomandate de CNN, celor care caută o vacanță pentru anul următor. Americanii recomandă turiștilor obiective precum Bastionul Croitorilor, Biserica Sf. Mihail, Teatrul Național și Piața Unirii, iar orașul este descris ca o destinație ideală pentru cei care vor să se distreze.
7, Padurea Hoia Baciu
Un loc plin de mistere pentru unii. Pentru alții o curiozitate și atât, un loc unde unii se îmbată și văd diferite lucruri. Însă nu poate fi chiar totul o imaginație. Acum se filmează un documentar, The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend?
8, Dorința de a fi primii
(foto: Andrei Pletea)
Clujul, de când se știe, a vrut să fie primul. Așa se explică de ce a devenit Capitala Tineretului European și va deveni și Capitala Culturală Europeană. Pur și simplu vrem să fim cât mai buni.
9, Cluj-Napoca – Silicon Valley al Europei
(foto: evz)
In Cluj sunt 500 de companii IT pentru care lucreaza peste 15 mii de angajati.
10. Baruri celebre
(FOTO: Zelenyak Zoltan)
Joben Bistro este unul dintre cele mai cunoscute localuri clujene apărând în presa internațională datorită designului interior deosebit. Site-ul boredpanda.com îl plasează într-un top al celor mai bune baruri din lume alături de localuri din New York, Africa de Sud şi Japonia, iar architecturendesign.net îl plasează pe locul 3 într-un clasament al celor 24 de baruri unde ai putea să bei ceva.