(Video) Studenți din Cluj au gătit plăcinta cu … lucernă

Updated on aprilie 5, 2016 Studenții Facultății de Agricultură din Cluj-Napoca au readus în prim plan câteva rețete tradiționale vechi de zeci sau sute de ani. Aceștia au gătit, printre altele, plăcintele cu lucernă, cu flori de păpădie ori palanețele cu urdă și mărar.

[ads1]

Evenimentul a avut loc ieri, 4 aprilie, în cadrul universității, la cea de-a X-a ediţie a „Paradei produselor tradiţionale” și și-a propus să scoată din anonimat 30 de produse agroalimentare autentic româneşti din Transilvania şi Bucovina, prin construcţia identitară a unui paşaport agroalimentar pe una din schemele de calitate potrivit Regulamentul U.E.

Studenții au gătit palanețele și plăcintele. produsele cele mai des întâlnite în alimentația țăranului român și care erau produse doar din ingrediente naturale, sănătoase, făcute în gospodăria proprie. Așa a apărut, de exemplu, plăcinta cu lucernă, un produs cu o vechime de aproape un secol, informează citynews.ro

”La noi se mai face și cu urzici, cu leurdă, cu păpădie, foarte multe varietăți de plăcinte. Și se poate pune și brânză de vaci sau de oaie. Plăcinta cu lucernă, spre exemplu, este originară din Bocșa, județul Sălaj. Lucerna este foarte sănătoasă, dar din păcate nu prea este utlizată în alimentație”, spune Raluca Ardelean.

[ads2]
Vezi aici Video:

O altă mâncare tradițională este palanețul cu urdă, din zona Sâmpetru de Câmpie, județul Mureș. ”Este o rețetă veche de cel puțin 50 de ani. Eu o cunosc de la bunica mea. S-a înlocuit drojdia, care se folosește în zilele noastre, cu maiaua, care este un produs tradițional. Maiaua înseamnă un aluat mai vechi, păstrat la rece, iar compoziția este din urdă. Urda este de vacă, dar se poate face și cu urdă de oaie”, explică Mădălina Ruța.

Advertisements
error: Content is protected !!