Sunt locuitorii din Cluj rasiști? Jurnalistul Mircea Toma, liderul ActiveWatch se opune desemnării Clujului ca şi capitală culturală europeană pe motive de rasism

Updated on martie 6, 2016 Jurnalistul Mircea Toma, liderul ActiveWatch se opune desemnării Clujului ca şi capitală culturală europeană, din cauza evacuării romilor de pe strada Coastei, informează oradecluj.oradestiri.ro . Pe lista neagră a lui Toma se mai află candidatele Baia Mare şi Bucureşti.

[ads1]

„Câteva orașe nu au voie să candideze la nici un titlu european având în C.V., în trecutul recent,  fapte de discriminare flagrante. Din lista de 16 orașe candidate pentru titlu de Capitală Culturală europeană 4 au fost considerate de noi că nu pot candida: Baia Mare, Cluj , Sfântu Gheorghe și București. Clujul a strămutat o populație de romi din oraș pe marginea gropii de gunoi, act care a fost considerat discriminatoriu pe criterii etnice de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării” a spus Mircea Toma.

Sociologul ne-a explicat joi la Cluj, cu prilejul unei dezbateri despre proiectul de lege a defăimării a lui Dragnea, că îşi menţine poziţia de opoziţie faţă de 3 din cei 4 finalişti, datorită lipsei de măsuri pentru eliminarea efectelor actelor de discriminare.
Vezi aici Video postat de Bacalu Mihai pe Youtube.com:

Pe blog.activewatch.ro Mircea Toma a explicat mai pe larg:

Candidatul Cluj-Napoca. Municipalitatea a evacuat în decembrie 2010 o comunitate formată din 76 de familii în majoritate de etnie roma din municipiu și le-a reașezat în niște spații construite special, niște „căsuțe sociale“, în afara localității, pe marginea gropii de gunoi de la Pata Rât.

[ads2]

Intervenția a fost calificată ca segregaționistă, rasistă de multe organizații de drepturile omului românești și străine:

„Rasismul practicat împotriva romilor a justificat aceste expulzări în fața populației majoritare prin susținerea ideii conform căreia locul romilor este lângă gunoaie.“ (Știri de Cluj, 17.07.2015). Mai mult, administrația locală refuză cu consecvență să acorde un statut legal acestor persoane, ceea ce înseamnă, implicit, că ele sunt menținute în condiția de noncetățeni pentru a nu li se acorda nici un fel de drepturi.

Advertisements
error: Content is protected !!