Updated on februarie 7, 2016
În data de 7 ianuarie un avion al companiei Blue Air, la bordul căruia se aflau 116 persoane şi care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit, la aterizare, de pe pista Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj, fără să existe persoane rănite.
De atunci reprezentanții Aeroportului Internațional și cei ai companiei Blue Air și-au pasat de la unu la altul vina pentru acest accident.
Condiţiile meteorologice din timpul aterizării reprezintă una din cauzele favorizante ale accidentului aviatic care a avut loc în 7 ianuarie pe Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj.
Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) arată, într-o „declaraţie provizorie” publicată sâmbătă, că, în cele 30 de zile trecute de la data producerii incidentului, au fost adunate date şi informaţii, s-a discutat cu martorii şi au fost descărcate înregistratoarele de zbor în laboratorul organismului de investigaţii Bureau d’Enquêtes et d’Analyses (BEA) din Franţa, informează adevarul.ro.
Potrivit CIAS, o primă etapă de discuţii cu martorii a fost finalizată şi sunt în curs de interpretare datele obţinute de la FDR şi CVR, cu scopul determinării evoluţiei exacte a aeronavei implicate în incident, precum şi a modului de funcţionare a aeronavei pe tot timpul desfăşurării zborului până la momentul opririi.
„Aeronava a decolat de la Otopeni la ora locală 07.14, având la bord 110 pasageri, 6 membrii ai echipajului şi o cantitate totală de combustibil de 6250 litri. Zborul pe traiect a decurs normal. La intrarea în legătură radio cu organul de dirijare de la Cluj acesta a solicitat echipajului să execute un zbor în zonă de aşteptare indicată întrucât mijloacele de deszăpezire se aflau pe pistă. În urma comunicării radio cu echipajul, timpul stabilit de aşteptare în zonă a fost de aproximativ 5 minute de zbor (aproximativ până la ora 07.50).
[ads2]
Înainte de decolare, comandantul a luat decizia ca aeronava să fie alimentată faţă de necesarul pentru acest zbor (care include şi o rezervă suplimentară pentru 30 minute de zbor) cu un surplus de 395 litri, ceea ce înseamnă că avea combustibil pentru a efectua acest zbor de aşteptare şi ulterior, în caz că situaţia impunea, să efectueze zborul de deplasare şi aterizarea conform procedurii pe unul dintre aeroporturile alternative alese pentru acest tronson”, se arată în declaraţia provizorie a CIAS.
Un factor favorizant care a dus la producerea incidentului au fost condiţiile meteorologice din timpul efectuării aterizării, susţine CIAS.