Updated on decembrie 15, 2015 Lista scurtă a orașelor candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană a fost anunțată, în cursă rămânând doar Cluj Napcoa, Timișoara, București și Baia Mare, cu două orașe favorite la obținerea acestui titlu: Cluj și Timișoara. Razvan Pop, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu pariaza pe Timisoara, în timp ce consilierul local, Ioan Bîldea, a scris într-o postare pe facebook că Timișoara nu ne va bate.
Iată ce a scris Răzvan Pop pe blogul lui, razvanpop.ro: „Bucureștiul era mai mult ca sigur că va ajunge în finala mică. Dacă știe ceva Bucureștiul, este să se vândă bine. A reușit încă odată. Doar că acesta este și păcatul lor, întotdeauna imaginea lor nu este coroborată cu realitatea în teren. Bucureștiul are cu ce, are unde dar încă nu are cu cine. Bucureștiul este capitală și una mare a Europei. Ultima mare capitală care a fost Capitală Culturală Europeană a fost Praga în 2000 (Riga, Talinn și la Valetta nu se compară).
Clujul (fără Napoca) a avut poate cel mai bine scris dosar. Au punctat excelent la fiecare capitol, se bazează pe instituții culturale puternice (Teatrul Maghiar sau UBB-ul), au evenimente puternice – TIFF-ul fiind esențial – și au scena cea mai puternică de cultură alternativă. Dar…Clujul (fără Napoca) are un muzeu mare închis de ani întregi, are un teatru românesc mediocru și este mult prea tributar unor viziuni culturale mult prea naționaliste. Totuși merită aplauze pentru „Servus”.
Timișoara este pariul meu. Este în Banat, și-a refăcut centrul istoric, are viziunea europeană cea mai bine definită și revine în prim planul cultural. Patrimoniul este generos și cel mai inteligibil de piața europeană. Viața culturală redevine activă și are un cuvânt de spus tot mai mare pe piața românească. Dacă revine și Herta Muller, au dat lovitura. Dar…este încă un oraș german, are un marketing slăbuț și o viață socio-politică destul de tulbure.
[ads2]
Am lăsat la urmă, surpriza absolută a acestei competiții. Baia Mare. Un primar psihopat de căpos, o comunitate care a rezonat în cele din urmă, un centru istoric și un patrimoniu neexplorat şi o echipă efervescentă. Pentru că a pornit târziu, a apelat la cei care știu aluatul cultural. La sibieni. Baia Mare este Sibiul acestei competiții. Succesul se datorează și unor oameni care fie vin din urbea noastră, Andreea, fie au avut de lucru, intens, cu sibieni. Au riscat, au gândit „outside the box” şi au reuşit. Doar că pentru ei acum începe greul, având de recuperat un handicap enorm în faţa Clujului (fără Napoca) şi Timişoarei.
Concluzia este una orgolioasă dar care ar trebui să îngrijoreze o administrație centrală atât de îngrijorată de sine dar care ratează în linie momentele ce pot coeziona această ţară. Încă odată Transilvania se aşează în faţa plutonului, încă odată Transilvania este singura care trece examenul Europei”.
Tu ce crezi? Batem Timișoara?