Updated on decembrie 14, 2015 4 studenți la la FSPAC – facultatea de stiinte politice, administrative si ale comunicarii, specializarea Jurnalism, Flavia Mihaela Pripon, Andreea Gheta, Laurentiu Catargiu si Larisa Mariana Lavita, au demarat un proiect „Fresh Agenda” prin care doresc să promoveze Clujul dar să prezinte și informații de zi cu zi. Ei au deschis un site, freshagenda.jurna.ro și o pagină de Facebook, Fresh Agenda.
Astăzi vă prezentăm un articol, Free time in Cluj, What to do in Cluj sau “arta” de a-ți ocupa timpul (studențește vorbind):
Cu toții știm că perioada studenției este una memorabilă, și evident că am vrea să rămână așa. Dar ce-i de făcut atunci când ai destul timp liber și prea puțină inspirație? Aceasta este o întrebare tipică. Răspunsul variază de la o persoană la alta. Unii aleg să meargă în cluburile din centru sau de pe Piezișă. Alții merg la mall, sau chiar preferă să alerge ori să cunoască orașul și ceea ce are acesta de oferit. Clujenii au deja locurile preferate, pe care le frecventează des.
Ce este Piezișa? Bună întrebare! Nu, nu e o stradă oarecare din Cluj, ci este raiul studențesc, sau cel puțin așa îți dă impresia. Este locul unde studenții obișnuiesc să-și facă “veacul”. Zona dispune de cluburi și localuri pentru amatorii sau iubitorii de night-life.
De asemenea, pe Piezișă mai găsim câteva magazine alimentare, xerox-uri și nu în ultimul rând, campusul de cămine. Ce să mai… raiul studențesc, așa cum spuneam mai sus! Sau nu?
Oricum, părerile sunt împărțite, iar fiecare are propria idee despre ceea ce reprezintă cu adevărat Piezișa.
Dar stați, cum am putea uita de Iulius Mall și Iulius Parc? Iulius Mall, respectiv Iulius Parc, sunt zonele preferate de recreere a multor tineri, pentru că aici ai o paletă largă de moduri în care poți alege să-ți petreci timpul liber: de la a vedea un film până la a cumpăra o carte ori a mânca sau chiar a face shopping.
În parc ne putem relaxa după o zi plină, putem să facem poze, sau, mai nou, să luăm o carte din locul special amenajat, și să citim în voie… Nu-i așa că ai vrea să stai în parc pe cât de mult posibil? În alte veri erau chiar și bărcuțe pe lac.
[ads2]
Cetățuia, sau Dealul Cetățuii, loc reprezentativ pentru acest oraș, întrucât de acolo poți admira superba priveliște asupra Clujului, poți savura o limonadă rece la Pergola, sau dacă ești doar în trecere în oraș, te poți caza la frumosul hotel Belvedere, care este discret, dar strategic amplasat acolo.
Pe Cetățuie, bineînțeles că nu ai cum să nu observi crucea din vârf, sau gratiile de pe stânci, care oferă un aer „creepy” și misterios.
Strada Memorandumului: Clujenii aleg adesea să se refere la această zonă folosind prescurtarea „Memo”. Această denumire are rezonanță istorică, dar de asemenea, aici găsim câteva cafenele foarte frumoase, și niște magazine pentru haine, plus alte spații destinate comerțului și altor activități.
Piața Unirii: aici vei putea face poze, poți admira Biserica Sfântul Mihail, te poți relaxa, privind trecătorii, sau să poți să mergi la o cofetărie din zonă. Această piață mai are de asemenea și numele de Piața Matei Corvin, dar numele de Unirii este cel mai uzual.
Un alt loc foarte important din Cluj este Piața Muzeului. Acest loc este destinat, în mare parte cafenelelor. În această zonă, aspectul istoric îți dă senzația clasică de frumusețe și unicitate, o poveste diferită, o notă personală a orașului, sau dacă vreți, o pată de culoare.
Aleg să închei cu Bulevardul Eroilor. Ei bine, acest loc găzduiește mai ales vara, sute sau chiar mii de turiști curioși, fascinați de nou, dar și dornici de poze, și nu numai. Aici te poți opri pentru a savura un cappuccino… de ce spun asta?
Pentru că există o varietate de cafenele, și este atât de greu să alegi una, pentru că fiecare are o poveste unică și odată ce le treci pragul, ești invitat(ă) s-o descoperi, pas cu pas. Deci, Clujul are foarte multe cafenele și zone pentru timpul liber, iar pentru a avea parte de distracție și voie bună nu trebuie să fii expert, ci doar să vrei să descoperi magia fiecărui loc. S-ar putea să rămâi surprins(ă).
Welcome to Cluj! (dacă nu ești de aici)
Dacă ești de aici: No’ șez blând și distrează-te!
(Articol de Pripon Flavia Mihaela)