Spitalul Judeţean din Cluj nu ar putea face faţă unui caz similar celui din capitală sau vreunui accident colectiv de muncă major. Acest lucru a fost recunoscut chiar de angajaţii instituţiei care spun că, în cazul în care numărul răniţilor ar depăşi cifra de 30, pacienţii ar trebui redistribuiţi către alte spitale din zonă sau chiar transportaţi la Bucureşti.
Motivul pentru această situație este lipsa paturilor din spital. În Cluj Napoca nu există un spital pentru arși, doar o secție de chirurgie plastică și reparatorie. În această secție, în care lucrează doi medici, sunt 12 paturi, din care 5 paturi sunt pentru arsi.
Seful secției spune că medicii nu ar avea posibilitatea de a trata victimele unui incendiu.
„Putem să tratăm numai sechele postcombustionale, după arsuri. Nu putem să tratăm bolnavul ars în faza acută pentru că nu avem condițiile organizatorice și de dotare necesare pentru asta”, a declarat pentru tvrcluj șeful secției chirurgie plastică și reparatorie, prof. univ. dr. Alexandru Georgescu.
Potrivit unui protocol al ministerului sănătății, pacienții cu arsuri acute trebuie transferați la București, la Cluj fiind tratați doar cei care au arsuri pe 10% din suprafață.
[ads2]
Vezi aici Video:
Posted by TVR Cluj on Tuesday, November 3, 2015
„Din păcate se pierde timp, iar pentru unii bolnavi arși, la care primele acțiuni de urgență sunt absolut necesare, acest lucru poate chiar să coste viața”, a mai spus dr. Alexcandru Georgescu.