Updated on septembrie 22, 2015 Începerea anului universitar ar putea aduce o creștere a prețului chiriilor în cele cinci mari centre universitare din țară (București, Cluj Napoca, Timișoara, Brașov și Iași). Potrivit unei analize imobiliare.ro, oferta de apartamente scoase la închiriere a scăzut foarte mult, fapt ce se va simți în prețul chiriilor.
Față de august anul trecut, anul acesta, numărul de noi oferte apărute pe piață a scăzut cu 18,45%, respectiv la 7.000 de oferte, față de 8.500 de anunțuri în 2014.
„Scăderea volumului de apartamente de închiriat din marile orașe poate fi pusă, cel puțin în parte, pe seama stabilizării pieței achizițiilor și a reluării unei tendințe ascendente a prețurilor.
Proprietarii sunt, probabil, mai optimiști și încep să-și recapete curajul de a-și scoate locuințele la vânzare, în loc să-și continue așteptarea și să se mulțumească cu veniturile obținute din închiriere. Cel mai afectat de această criză de oferte este Cluj-Napoca. 7.000 de apartamente scoase pe piață într-un interval de 30 de zile este mult sub cerere”, apreciază Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.
Cluj Napoca a înregistrat cea mai mare scădere a ofertei de închiriere a apartamentelor, cu 22% în perioada menționată, de la 1.846 la 1.432 de apartamente.
Dintre proprietățile apărute pe piață luna trecută, 39% erau garsoniere (față de 42% în 2014), 41% aveau două camere (în creștere de la 39%), iar 15% erau locuințe cu trei camere (comparativ cu 16% în anul precedent).
Spre deosebire de celelalte orașe analizate, în Cluj ponderea apartamentelor cu o cameră și mai mult a consemnat doar o creștere ușoară, de la 3% la 5%.