Updated on august 17, 2015 Sistemul medical din România mai face o victimă. O femeie a sunat la 112, medicii de la ambulanța au sosit la apartament, au bătut la ușă, nu le-a răspuns nimeni și au plecat. Femeia era leșinată sau decedată la acel moment iar medicii au declarat că pacientul nu este găsit pentru că nu au voie să intre în apartament.
Aveau voie să sune la Poliție care să vină și să intre în apartament pe motiv de urgență? Se pare că da, dar medicii nu cunosc acest lucru sau chiar nu le pasă.
Conducerea Serviciului de Ambulanţă Cluj verifică modul în care un echipaj a intervenit în cazul unei femei, fost lector la UBB Cluj, care a fost găsită moartă în casă la cinci zile după ce a sunat la 112, membrii echipajului spunând că nu au reuşit să intre în apartament când au fost solicitaţi, anunță Antena 3.
Şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, Horia Simu, a declarat, duminică, pentru corespondentul Mediafax, că va cere înregistrări de la 112 şi note explicative din partea medicului coordonator şi a echipajului care a intervenit la solicitare.
“Duminica trecută s-a primit un telefon la 112 din partea unei femei care a solicitat o ambulanţă pentru dispnee, adică lipsă de aer. Echipajul de la Ambulanţă ajuns la faţa locului a încercat să intre în apartament, a încercat clanţa, au sunat la numărul de telefon de pe care se sunase la 112 ascultând la uşă şi nu au auzit nimic.
Au mai aşteptat în zonă 15 minute, după care au plecat raportând că e vorba despre un pacient negăsit. Legal atât puteam face, dar vom cerceta modul de intervenţie la acest caz, vrea să aud înregistrările de la 112 şi vom cere note explicative de la medicul coordonator şi de la echipajul care a intervenit la solicitare”, a spus Simu.
Potrivit acestuia, SAJ Cluj s-a mai confruntat cu cazuri în care diverşi pacienţi au sunat la 112, iar echipajele Ambulanţei fie nu i-au găsit acasă, pentru că au luat un alt mijloc de transport până la Urgenţe, fie au refuzat ajutorul medical solicitat sau erau apeluri false.
“Noi nu puteam sparge uşa, cine îşi asumă aşa ceva? Ar trebui ca persoanele singure să aibă un număr al unei rude, iar dacă sună la 112, să existe în baza de date şi numărul acesteia, pentru verificare”, a afirmat şeful SAJ Cluj.
Femeia respectivă, în vârstă de 42 de ani, fost lector universitar la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în casă joi, la cinci zile de la apelul făcut, după ce un vecin care locuia în apartamentul de deasupra a alertat Poliţia că se simte un miros, iar polişiştii au chemat pompierii.
“Echipajul de la pompieri a spart uşa apartamentului şi a găsit o persoană decedată, în stare de descompunere. Pătrunderea în forţă se poate realiza de pompieri la cererea oricui numai dacă există certitudinea că este vorba despre un caz în care se pune în pericol viaţa unei persoane. Pătrunderea are loc în prezenţa poliţiştilor”, a declarat, corespondentului Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, Andrei Biriş.