Updated on iulie 27, 2015 Tot mai multe persoane se revoltă față de măsura luată de Primărie de a închide anumite zone din oraș cu ocazia UNTOLD Festival. În opinia lor, dacă un eveniment se desfășoară pe domeniul public musai să fie gratis pentru toată lumea. Toți să aibă acces la concerte.
O mentalitate de tip sovietic, transformată după 1989 în mentalitate socialistă: totul să fie împărțit.
Din păcate pentru acești socialiști, trăim într-o lume capitalistă unde plătești bine să ai lucruri de calitate. Altfel am fi avut un UNTOLD festival cu muzică populară. Binențeles, cu intrare gratuită.
Un astfel de socialist în gândire este Mihai Gotiu care a publicat un articol protest pe romaniacurata.ro
„Da, gardurile sunt acolo și peste câteva zile vor bloca accesul clujenilor la două treimi din Parcul Central. Plus străzile și trotuarele din preajmă. Pentru festivalul Untold” spune el.
Ar fi o situație excepțională dacă s-ar aplica doar în Clujul nostru. Din păcate pentru el, străzi, trotuare, parcuri se blochează peste tot în lume când se organizează un eveniment important. Da, gardurile trebuie să rămână atâta timp cât se desfășoară evenimentul.
„Să ne înțelegem, Untold este un eveniment eminamente privat. Asta chiar dacă, fără a fi dezbătut public în mod serios, e finanțat masiv din bani publici. Să nu confundăm merele cu dovlecii. Nu știu cine i-a băgat în cap domnului Boc că orașul ar avea nu știu ce de câștigat de pe urma unui asemenea mega-festival” mai spune el.
Mihai Gotiu aplică aici o superbă fractură logică: e supărat că evenimentul este plătit parțial din bani publici. Dar vrea să fie și gratis pentru toată lumea, fără garduri. Păi în acest caz primăria ar fi trebuit să plătească toate cheltuielile cu organizarea evenimentului! Era bine? Binețeles că nu. Luând exemplu unui oraș apropiat, Sibiul, care sponsoriza la un moment dat cu 1 milion de euro Festivalul de Teatru din localitate, putem spune, fără să greșim, că un oraș serios plătește o parte din cheltuieli. Așa merg lucrurile în ziua de astăzi.
Asta nu înțeleg socialiștii: De ce să plătești? Răspunsul este simplu: Altfel artiștii din Vest nu vin. Avicii, David Guetta, Armin Van Buren nu vin să cânte pentru o ciorbă de burtă. Vrei să-i aduci, plătești! Atfel rămânem la spectacole folclorice, cum spuneam mai sus.
„Că eveniment cultural nu e, ci doar zbânțuială, distracție, discotecă. Iar cei care vor veni la festival din alte părți m-aș mira să vrea să se întoarcă în orașul ăsta întors cu mațele pe dos, cum îl vor vedea acum (cum s-au ”potrivit” mega-lucrările de infrastructură pe străzi cu anul de capitală europeană a tineretului e altă poveste)”, afirmă in continuare Mihai Gotiu.
Aici a răbufnit comunismul din el. Adică ce eveniment este ăsta unde lumea se zbânțuie și nu dansează politicos? Unde lumea urlă de bucurie și extaz și nu ascultă respectuos? Unde stau trezi, până la epuizare, zile la rând și nu 2-3 ore că a doua zi este zi de muncă?
Din păcate pentru astfel de oameni, cultura lor muzicală nu poate accepta că există 200.000 oameni care vin la Cluj să se zbânțuie. Vin oameni din Mexic, Noua Zeelandă, Japonia, Filipine, Canada. Oare de ce? De ce nu sunt ei supărați că sînt câteva străzi ocupate și ei plătesc bilete de avion, cazare, bilete la concerte? (sînt și nu sunt. Nu există eu „us” acasă. Există eu „îs” acasă).
România se mută la Cluj, domnule Mihai Gotiu. Iar dacă pentru câteva zile anumite zone din oraș vor fi blocate, să fie bine primit. Peste ani de zile putem povesti că „a fost odată ca niciodată un Festival de poveste”.
Să înceapă zbânțuiala!