Cluj. Olandezul care a cautat in gunoaie alaturi de romii de la Pata Rat: „Cand am venit aici, lumea spunea ca romii put.

Updated on iulie 26, 2015 De 19 ani, olandezul Bert Looij (56 de ani)  are grijă, după posibilități, de romii din „Dallas-ul” Clujului unde trăiesc 700 de suflete care au rămas fără niciun venit după închiderea rampei de la Pata Rât.

Milioane de euro şi zeci de proiecte ale unor ONG-uri nu au făcut ce a reuşit olandezul. El a renunţat la predici, şi-a suflecat mânecile şi a muncit cot la cot cu romii.

Iuliana are 65 de ani şi locuieşte în Dallas încă de la înfiinţarea comunităţii. Niciunul dintre cei opt copiii ai ei nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă după închiderea rampei la sfâtşitul lunii iunie, potrivit adevarul.ro.

„Domnu Bert ne-a ajutat cel mai mult”. „Când a venit el aici erau numai gunoaie, el ne-a făcut case, ne-a făcut grădiniţă, ne ajută când avem nevoie”, completează Iuliana.

646x528

Lambertus Johannes Looij (56 de ani), adică „domnu Bert” este într-adevăr un personaj de film. Spun asta pentru că existenţa unui astfel de om în România este aproape ireală.

De profesie tâmplar, Bert trăia, în anii 90, o viaţă liniştită în Olanda, într-un orăşel de lângă Maastricht. După ce a vizitat în 1992 România, prin intermediul unei fundaţii care aduce ajutoare, Bert a decis că e nevoie de el aici. Pe când avea în jur de 35 de ani a vândut tot şi s-a mutat Ardeal. A avut mai multe proiecte de binefacere în România, dar de 19 ani este la Pata Rât şi vrea să stea aici „până se stinge lumina”.

„Când am venit aici, lumea spunea că romii put. <Ok, am zis, hai să le facem duşuri şi atunci se vor spăla, pentru că e cam greu să te speli dacă nu ai apă>” spune olandezul.

„Eu nu mai predic la public. E prea uşor aşa”  

Fişa postului pe care singur şi-a făcut-o cuprinde de la strângeri de fonduri în Olanda sau în România, la construirea de case cu ajutorul voluntarilor şi până la cumpărarea de Pampers pentru cei nevoiaşi.

646x404

Practic, Bert este acolo unde este nevoie de el.

„Nu planificăm pe termen lung. Ne ocupam de situaţiile care  se întâplă zilnic. Luna trecută, cineva  a donat 4.000 de kilograme de cartofi. Acum, vorbesc cu un prieten olandez care are o lucrare la Floreşti şi este de lucru pentru romi. Apoi, avem o înormântare şi nu găsesc un loc de veci. Trebuie să mă duc ca un cerşetor să mă rog pentru un loc de veci. Sunt multe probleme”, spune Bert.

El a fost crescut de mic în spirit religios şi este pastor, dar a renunţat să predice.

„Eu nu mai predic la public. E prea uşor aşa. Să vin duminică dimineaţa, să fac o predică frumoasă şi apoi să las oamenii să moară de foame. Eu predic aici, chiar acuma. Le arăt oamenilor că Dumnezeu îi iubeşte adevărat”, explică Bert.

„Nu cred că poate exista un loc în Europa mai sărac decât Pata Rât. Şi este un lucru bun că putem veni în ţara voastră să lucrăm. Pentru că dacă trăieşti lângă o groapă de gunoi, e uşoar să uiţi că Dumnezeu i-a făcut pe toţi oamenii egali” spune Alex Fechete, naratorul serialului „Vin românii”.

Advertisements
error: Content is protected !!