Updated on iulie 22, 2015 O bucată din tavanul bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca a căzut, luni, în timp ce edificiul era deschis publicului. Administratorii spun că de vină este zgomotul produs de concertele care au avut loc cu câteva zile înainte, în 18 – 19 iulie.
În urma acestui eveniment o petiție a apărut pe internet adresată primăriei Cluj-Napoca care sugerează găsirea altor locații pentru evenimente de acest gen.
„Situația este una foarte nefericită, s-ar fi putut întâmpla și mai grav. Bine că nu a trecut nimeni atunci prin acel loc, putea fi accidentat mortal.
A căzut o bucată mare de tencuială de circa 2 mp de pe bolta bisericii, în urma rezonanței foarte puternice cauzate de proasta organizare a evenimentului petrecut în acest weekend, mai ales că scena a fost amplasată într-un loc total diferit de cel obișnuit până acum.
Așteptăm să vedem ce spun organele specializate, noi ne adresăm Primăriei, am cerut ajutorul Direcției de Monumente Istorice și ei ne-au aprobat faptul că acesta a fost punctul pe i care a cauzat toată această problemă și cumva trebuie solționată”, a declarat Orosz Krisztofer, curatorul bisericii pentru Vocea Transilvaniei.
Petiția online:
TOP Distrugerii Simbolului Clujului!
Stimate domnule primar,
Vă scriem cu profundă îngrijorare după ce o parte din tavanul Bisericii „Sfântul Mihail” s-a prăbușit. Observăm faptul că nefericitul eveniment s-a petrecut după concertul de sâmbătă seara numit „Zilele Prieteniei Bergenbier”. Acest concert a fost doar ultimul din seria multor concerte ținute în Piața Unirii, existând suspiciuni serioase că vibrațiile provenite de la concert(e) au dus, în mod determinant, la prăbușirea părții din tavan. Considerăm acest eveniment ca fiind de o serioasă gravitate pentru mai multe motive:
1. Biserica „Sfântul Mihail” face parte din patrimoniul material, cultural și religios inestimabil al municipiului. Orice plăcere muzicală de o seară pălește în fața pericolului distrugerii unui monument istoric care a devenit un adevărat simbol al Clujului.
2. Biserica „Sfântul Mihail” este vizitată de o mulțime nenumărată de turiști și folosită de clujeni pentru rugăciune, lăcașul fiind deschis toată ziua. Orice desprindere a tencuielii sau prăbușire a altor elemente arhitectonice riscă să pună în pericol viața umană.
3. În zilele de duminică, programul bisericii cuprinde celebrarea mai multor oficii religioase, care, în timpul concertelor, sunt deranjate de zgomot; aceeași situație se regăsește la catedrala greco-catolică din zonă.
4. Nu e absolut necesar să fie organizate concertele în Piața Unirii. Există locații alternative care oferă, unele dintre ele, și un grad ridicat de izolație fonică. Un exemplu ar fi recent contruita Sală Polivalentă.
Având în vedere motivele de mai sus, insistăm asupra necesității luării unor măsuri urgente și ferme. Orice procedură administrativă (cum ar fi expertizele tehnice) care întârzie stoparea producerii de vibrații poate duce la pierderi iremediabile de patrimoniu și chiar de vieți omenești.
Solicităm:
– Stoparea imediată și fără avize suplimentare, prin intermediul unor instrumente administrative (dispoziții ale primarului) și legale (Hotărâre de Consiliu Local) luate în regim de urgență, a organizării concertelor în Piața Unirii
– Invitarea administratorilor bisericii la dialog, identificarea surselor de finanțare și elaborarea unui plan de renovare a Bisericii „Sfântul Mihail”, ținând cont de faptul că, moralmente, monumentul este proprietatea întregii comunități clujene.
Vă așteptăm de urgență răspunsul și vă asigurăm de încrederea pe care cetățenii Clujului și-o pun în alesul lor și în persoanele ce lucrează în aparatul administrativ local spre binele clujenilor. Cetățenii Clujului au demonstrat deja această încredere; ea este argumentul cel mai puternic pe care vi-l putem trimite pentru a lua în serios o situație gravă ce încă se poate agrava.
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca sunt de părere că situația de la Sf. Mihail nu e neapărat cauzată de zgomotul produs în urma concertelor recente iar locația evenimentelor programate nu va fi schimbată, cel puțin în decursul acetui an.
„Deja s-au făcut programările pentru evenimente și anul acesta Clujul fiind Capitala Europeană a Tineretului, trebuie să ținem acolo evenimentele pentru că așa s-a prevăzut inițial și pentru că sunt multe persoane care își doresc ca aceste evenimente să aibă loc în centul orașului. Primăria are în vedere găsirea unei variante, să le impună celor care cântă un anumit nivel de zgomot, să nu mai deranjeze pe cei care locuiesc în zonă sau Biserica Sf. Mihail”, a declarat Iulia Perșa, șef birou mass-media, pentru Vocea Transilvaniei.
Emil Boc a spus, citat de citynews.ro, că petiţia este una de bun-simţ, doar că nu se poate lua decizia interzicerii concertelor în centrul oraşului, un loc care ar trebui să fie unul dintre cele mai active din Cluj-Napoca.
„Am luat act de acea petiţie, cred că e de bun-simţ şi trebuie să ne gândim ce facem în continuare în centru. Abuzurile trebuie curmate dacă există şi trebuie sancţionaţi drastic cei care încalcă legea, dar nu putem transforma centrului Clujului într-un loc unde să nu se întâmple nimic. Ar însemna să anulăm Zilele Culturale Maghiare, dacă e să luăm de bună propunerea din petiţie şi nu cred să e o soluţie bună.
Soluţia e să respectăm nivelul de zgomot permis de lege, să sancţionăm drastic cu excluderea oricăror participanţi care depăşesc limitele permise şi să respectăm în continuare programul bisericii, să nu-i deranjăm pe enoriaşi. Dacă există abuzuri trebuie sancţionate, dar fără să închidem zona centrală. Cum ar arăta centrul fără Zilele Clujului sau Zilele Maghiare sau TIFF-ul să-l ducem în Apahida. Să nu aruncăm odată cu apa din covată şi copilul”, a declarat primarul Clujului.