Updated on iunie 12, 2015 Google a pus pe Street View unul dintre cele mai frumoase locuri subterane din Romania: salina de la Turda care a fost in ultimii ani inclusa de publicatiile internationale in topul celor mai frumoase saline din lume.
La Turda, sarea se exploateaza inca de pe vremea romanilor, dar salina a avut apogeul intre secolele XVII – XIX. Google va continua sa puna pe Street View si alte atractii turistice, iar printre putinele locuri frumoase pe care Google a vrut sa le puna pe Street View, dar nu i s-a dat voie sa colecteze material foto, se numara complexul Constantin Brancusi din Targu Jiu.
Google anunta publicarea pe Google Street View a imaginilor panoramice din interiorul Salinei Turda . Turistii din Romania si din lume se pot plimba pe Street View prin galeriile, salile si minele Salinei Turda.
Pot fi explorate astfel Galeria Franz Josef, impresionanta mina Rudolf, cu cele 13 etaje ale ei sau lacul din Mina Terezia. Imaginile din salina Turda au fost realizate in luna mai, cu un aparat de fotografiat cu trepied si prelucrate cu ajutorul unui software special in panorame Street View, potrivit hotnews.ro.
Salina a fost modernizata intre 2008 si 2010, iar in prezent este printre cele mai spectaculoase locuri din tara, in special datorita luminilor cu iz „science-fiction”. Anul trecut au fost 470.000 de vizitatori la salina, 30% fiind din strainatate (cei mai multi din Ungaria). Anul acesta se pot depasi 500.000 de vizitatori.
Google colecteaza in orase materialul foto cu masini dotate cu camere foto, in spatii mai restranse foloseste un triciclu, iar pe carari montane utilizeaza un rucasc special. Niciunul dintre aceste mijloace nu a putut fi folosit in Salina Turda.
In Romania, serviciul Street View a fost lansat in 2010, iar extinderea acoperirii la nivelul intregii tari s-a realizat in 2012, cand masinile Google, alaturi de bicicleta Trike, au strabatut tara in lung si in lat. In prezent, aproape intreaga retea de drumuri accesibile cu masina din Romania este acoperita de Street View. Acestora li se alatura zeci de obiective turistice, inaccesibile cu masina: cetatea Sighisoarei, Biserica Fortificata din Biertan, Muzeul Satului din Bucuresti, Castelul Bran sau Castelul Corvinilor din Hunedoara.
Mina de sare de la Turda se afla pe locul cinci in topul obiectivelor turistice ronanesti in functie de cautarile de pe Google Maps, primele trei pozitii fiind ocupate de cele trei castele faimoase (Bran, Peles si Hunedoara).
Exista dovezi ca in zona Turda au existat mine de sare inca de pe vremea romanilor, insa mineritul extensiv a inceput in Evul Mediu cand sarea era chiar mai scumpa decat aurul, fiind printre putinele moduri in care alimentele puteau fi conservate mai mult timp.