Updated on mai 7, 2015 Un startup românesc din Cluj a ajuns pe scena unuia dintre cele mai mari evenimente pentru companii tinere din IT – TechCrunch Disrupt New York. Pangea Communications vrea să reinventeze internetul din ţările în curs de dezvoltare, prin oferirea unui soi de dial-up pentru smartphone-uri.
Fraţii Vlad şi Radu Iuhas şi Sebastian Presecan au dezvoltat la Cluj o tehnologie proprie, prin care utilizatorii pot intra pe internet, de pe smartphone, fără o conexiune de date. Softul Pangea transformă semnalul de date în semnal de voce, iar printr-un apel utilizatorii pot intra pe Facebook, de exemplu. Cei trei au fost pe scenă la TechCrunch Disrupt New York.
Facebook şi Google încearcă să ofere acces la internet în Africa şi în unele zone din Asia cu ajutorul dronelor, anunta adevarul.ro. Google Loon sau Facebook Drones vor să ofere acces la internet ieftin, însă tehnologiile sunt încă în dezvoltare şi nu au fost aplicate. Pangea doreşte să ofere internet cu ajutorul abonamentelor de voce, atât pe smartphone, cât şi pe featurephones. Cum funcţionează?
Utilizatorii îşi instalează aplicaţia Pangea (sau va fi preinstalată deja de operatorii din Africa), iar apoi o deschid. Aceasta creează practic un proxy prin care trece internetul, adică un tunel separat de conexiunea obişnuită. În momentul când accesăm o pagină de Facebook sau orice link, utilizatorii sunt puşi să aştepte vreme de 10-15 secunde, iar apoi primesc un apel din aplicaţie. Acel apel rămâne deschis atât timp cât intrăm pe internet. Practic, vorbim de un fel de dial-up, doar că nu sunăm noi nicăieri ca să ne conectăm, ci suntem sunaţi.
Conexiunea nu este rapidă, dar este un deschizător de drumuri pentru unele ţări, unde accesul la 3G este deţinut de doar 8% din populaţie, costul unui abonament fiind de aproape un sfert din venitul lunar al unei familii. Astfel, utilizatorii vor avea o conexiune standard de 64 de Kbps. Pangea funcţionează doar pentru text în momentul de faţă, nefiind în stare să încarce imagini sau videoclipuri.
Însă, ce se întâmplă dacă un utilizator care nu are acces la internet nu poate să instaleze aplicaţia Pangea? Ei bine, sfatul fraţilor Iuhas e să se ducă în oraş, la un WiFi public, să instaleze aplicaţia, iar apoi o poate transfera prin Bluetooth altor oameni din sat. Iuhas speră ca operatorii din Africa, Asia şi America Latină să preinstaleze aplicaţia pe telefoanele oferite clienţilor, pentru ca aceştia să descopere internetul.