Mitropolitul Clujului denunta teroarea islamica. „Nu putem fi indiferenti la violenta, la terorism, la razboaie, la prigonirea crestinilor si, in general, la haituirea oamenilor pentru convingerile lor”

Updated on aprilie 7, 2015 IPS Andrei Andreicuț își îndeamnă credincioșii la solidaritate cu creștinii în suferință din Orientul Mijlociu. În ultimul an, organizaţii teroriste precum Statul Islamic, Boko Haram sau Al-Shabaab au organizat numeroase masacre împotriva populaţiei civile, în special contra creştinilor, şi au distrus un număr impresionant de biserici şi monumente.

Mesajul de Paște al mitropolitului ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Andrei Andreicuț, denunță teroarea islamică la care sunt supuși creștinii din Orientul Mijlociu și din Africa.

Înaltul ierarh ortodox l-a citat în cuvântul său de învățătură pe Papa Francisc, în contextul în care Suveranul Pontif a făcut, de asemenea, în mesajul său de Paște, apel la protejarea vieții creștinilor persecutați.

„Nu putem fi indiferenți la violență, la terorism, la războaie, la prigonirea creștinilor și, în general, la hăituirea oamenilor pentru convingerile lor.

Observăm cu multă durere că și în Siria, și în Irak, și în Egipt mulțime de creștini sunt prigoniți pentru credința lor. (…) La acest lucru nu te-ai aștepta în vremurile acestea postmoderne și iată că se întâmplă! Și atunci pastorala mea, cuvintele de învățătură ale oamenilor deosebiți militează pentru viață.

Domnul Cristos este Domnul Vieții și nu Domnul Morții. Noi milităm pentru viață și nu pentru moarte. Toată slujbe de Înviere, pe care o amintesc în pastorală, militează pentru viață. A înviat Cristos și nici un mort nu mai este în morminte! A înviat Cristos și viața stăpânește!“, a spus IPS Andrei Andreicuț în mesajul său pascal.

Solidaritate cu creștinii persecutați

Înaltul ierarh ortodox i-a sfătuit pe credincioșii săi să nu îi uite pe creștinii aflați în suferință. De asemenea, în opinia mitropolitului ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului, există nevoia unor dovezi concrete de solidaritate cu creștinii prigoniți în țările în care teritorii întinse sunt controlate de organizații teroriste precum Statul Islamic, Boko Haram sau Al-Shabaab.

„În darul lui Dumnezeu, noi, în România, avem relativă pace și putem sărbători Paștele în liniște. Dar când te gândești în ce atmosferă sărbătoresc Paștele cei din Siria, cei din Egipt, cei din Africa Centrală și de Sud te doare sufletul! Și nu sunt puțini!

Nu știu dacă în memoria colectivă se știe că, totuși, acolo sunt milioane de creștini. Chiar și în Egipt, care este socotit o țară musulmană, sunt mai bine de 10 milioane de creștini.

Nu mai vorbesc în Siria, polarizați în jurul Damascului și a altor mari orașe… Și nu mai vorbesc de Irak, unde, paradoxal, pe vremea dictatorului, creștinii aveau mai multă libertate decât acum. Sigur că acum a intervenit și această teroare pe care lumea o știe, această violență cultivată în acest stat artificial, în Statul Islamic!“

error: Content is protected !!