Locurile bantuite din Cluj. Biblioteca Universitara, Cetatuia, Muzeul de speologie.

Updated on martie 26, 2015

Pădurea Baciu nu este singurul loc din Cluj în jurul căruia s-au creat povești cu fantome sau apariții inexplicabile. Fantoma de la bibliotecă, stafiile care bântuie fosta temniță medievală a orașului, spiritele din Pădurea Hoia-Baciu sau spectrele de la Castelul Bánffy sunt câteva din legendele urbane care învăluie orașul într-un aer misterios, potrivit cluj.travel.

Două dintre aceste locuri sunt clădirea Muzeului de Speologie din Cluj, momentan închis, şi Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”.

Holurile Bibliotecii Universitare ar fi bântuite de o fantoma tinerei contese Anna, fiica Saroltei Wesselényi, căsătorită Bethlen, care a murit la 20 de ani răpusă de o boală incurabilă, în timp ce era studentă la Cluj.

bcu

„O bătrână portăreasă mi-a povestit că zgomotul de uși este provocat de duhul unei tinere contese care, din când în când, plutește noaptea pe culoarele bibliotecii, în căutarea tinereții pierdute”, spunea, mai demult, pentru evz.ro, directorul BCU, Doru Radosav. Mama Annei Bethlen a donat bibliotecii un teren pe care a fost amenajat un părculeț.  Se pare ca, astfel, ea a dorit să îmblânzească soarta, pentru ca fiica ei să se vindece.


Clădirea care găzduiește astăzi Muzeul de Speologie, închis momentan, era în Evul Mediu o temniță. Credința că vechea închisoare ar fi o clădire bântuită a reapărut în urmă cu un deceniu, când în curtea edificiului a fost realizată o cercetare arheologică, povestește istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei. „S-a spus atunci că cercetările ar fi deranjat somnul de veci al celor îngropați în curtea închisorii, însă trebuie făcută precizarea că acolo nu au fost descoperite oseminte umane, și nu există nicio dovadă ca acolo ar fi fost îngropat vreodată cineva. Închisorile ieșite din uz sunt însă în mod frecvent asociate cu acest tip de credințe”, explică istoricul pentru cluj.travel

1

Cetățuia a fost, printre altele, de-a lungul istoriei sale, loc de detenție și loc de execuție. „Din acest motiv s-a crezut ca acest spațiu ar fi unul bântuit. S-a vorbit mai mult despre acest loc în perioada în care acolo au avut loc o serie de sinucideri și tentative de sinucidere”, spune istoricul Tudor Sălăgean. Un caz care a șocat la vremea respectivă opinia publică s-a petrecut în 2007, când două surori, gemene, s-au spânzurat de aceeași creangă, într-un parc din zonă.

error: Content is protected !!