Updated on martie 16, 2015
Sute de persoane au luat parte la Cluj Napoca, la un marş cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, informează B1 TV.
Fluturând steaguri ale Ungariei şi ale Ţinutului Secuiesc, printre care şi-a făcut loc, însă, şi un drapel al României, participanţii au intonat pe traseu cântece istorice maghiare din timpul Revoluţiei din 1848. Marşul nu a fost lipsit de incidente.
Patru extremişti maghiari au fost scoşi din grupul de manifestanţi de către poliţişti, pentru că purtau însemnele specifice şi steaguri ale unei asociaţii din care ar face parte.
Peste 500 de persoane au sărbătorit, pe străzile din Cluj-Napoca, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. După ce s-au adunat în zona Institutului Teologic Reformat, manifestanţii au plecat în marş pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Participanţii au intonat cântece istorice maghiare şi au fluturat steaguri ale Ungariei şi ale Ţinutului Secuiesc. Printre ele s-a aflat, însă, şi un drapel al României.
Mulţimea s-a oprit apoi la Biserica „Sfântu Mihail” din Piaţa Unirii, unde a avut loc o slujbă, urmată de o ceremonie de depunere a coroanelor de flori la plăcuţa amplasată în memoria poetului revoluţionar Petofi Sandor. La eveniment, au fost prezente mai multe personalităţi, printre care viceprimarul Clujului, Anna Horvath, consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, dar şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, care a făcut un apel la fraternitate şi la o sărbătoare în pace.
Cu toate acestea, marşul nu a fost lipsit de incidente. Patru reprezentanţi ai Organizaţiei Tinerilor din cele 64 de Comitate, considerată extremistă, au fost scoşi de către poliţişti din grupul de manifestanţi. Tinerii purtau îmbrăcămintea neagră şi steagurile specifice asociaţiei.
„La fel ca în fiecare an, am răspuns cu mare plăcere invitației de a participa la ceremonia prilejuită de Ziua maghiarilor de pretutindeni.
1848 sau “Primăvara popoarelor” a rămas cu siguranță un moment de referință în istoria luptei pentru libertate și democrație. Revoluția Maghiară și Revoluția Română de la 1848 au avut multe puncte în comun. Egalitatea în drepturi, egalitatea în fața legii, tratament egal în fața dărilor, ca să menționez doar o parte. Cele două revoluţii se încadrează în ceea ce a însemnat 1848 pornit de la Paris.
Poate cel mai important mesaj și cea mai importantă lecție a istoriei noastre este următoarea: dezbinaţi, putem fi învişi, uniţi vom fi întotdeauna învingători!
Dincolo de apartenența noastră, prin cetățenie, la Stat, avem cu toții o singură cetățenie – cea Europeană.
Vă mulţumesc pentru efortul comun pe care l-am făcut din 2004 încoace, de a face din acest oraş o adevărată capitală a Transilvaniei!
Făcând un exerciţiu peste timp, astăzi Clujul nu mai poate fi comparat cu modul în care arăta în urmă cu 11 ani. Este primul oraș după capitala țării atât din punct de vedere economic, cât și cultural și artistic. Este un oraș care respiră prin voința de echilibru și de toleranță a cetățenilor săi. Fără să fim perfecți, putem fi mândri de ceea ce am realizat împreună și de ceea ce vom realiza mai departe” a declarat primarul Emil Boc.