Cluj: Femeie bolnava de cancer pulmonar, plimbata cu ambulanta intre trei spitale din oras si trimisa acasa. Medicii spun ca nu era „caz grav”

Updated on martie 12, 2015 O clujeancă în vârstă de 72 de ani, diagnosticată cu o formă de cancer pulmonar, a fost plimbată cu ambulanța între trei spitale și, în final, a fost trimisă acasă, după ce un medic de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj, secția Chirurgie Toracică, ar fi refuzat să o primească să îi facă o puncție, motivând că nu are paturi libere.

Acuzațiile vin din partea nepotului pacientei, Andrei M., care povestește că bunica sa face periodic puncție, deoarece din cauza bolii de care suferă i se acumulează lichid în plămâni, lichid care trebuie eliminat.

„Marți am sunat la Chirurgie Toracică, pentru că aveam bilet de trimitere de la medicul de familie, cu recomandarea de puncție. Medicul de gardă, doctorul Popovici Bogdan, mi-a spus că nu ține de ei să facă puncții și că această procedură o poate face orice absolvent de Medicină, apoi mi-a spus să nu îi mai pierd timpul.

Pentru că bunica mea se simțea tot mai rău, am chemat ambulanța, care a dus-o la Unitatea de Primiri Urgențe.

Aici am așteptat câteva ore până au preluat-o, pentru că era foarte aglomerat, i-au făcut toate analizele, radiografii, au monitorizat-o și chiar au încercat să îi facă ei o puncție.

I-au scos 300 de mililitri de lichid, apoi au zis că e riscant să îi mai scoată, i-au făcut scrisoare medicală și au trimis-o cu ambulanța la Chirurgie Toracică. Asta se întâmpla noaptea la ora 2:00″, a povestit nepotul femeii, pentru Vocea Transilvaniei

De la Chirurgie Toracică, pacienta a fost trimisă înapoi la Unitatea de Primiri Urgențe pe motiv că „nu este caz chirurgical”, mai spune nepotul bătrânei.

„Am ajuns cu bunica la Chirurgie Toracică, a preluat-o asistenta, însă doctorul Popovici, tot el era de gardă, a spus că nu îi face puncție, că nu e caz chirurgical și că nu are paturi libere pentru bunica.

Însă, repet, bunica nu avea nevoie de internare, toată procedura dura o oră, până când îi făcea acea puncție. Ambulanța a dus-o înapoi la UPU, medicii de acolo i-au pus un dispozitiv pe mână pentru a-i măsura nivelul de oxigen din sânge, au ținut-o până dimineața într-o rezervă, iar dimineața au trimis-o la Oncologie”, a mai spus Andrei M.

Numai că, la Oncologie, altă surpriză neplăcută. Medicul de acolo a trimis-o cu ambulanța direct acasă.

„Pe când am ajuns eu la Oncologie, am aflat de la medicul oncolog care se ocupă de bunica mea că a trimis-o acasă, au pus-o să semneze, că ei nu au ce să îi facă. Și am găsit-o pe bunica în fața porții, în Ambulanță.

Eu nu îi acuz pe cei de la Oncologie, că nu ei trebuiau să îi facă puncția, eu nu înțeleg de ce medicul de la Chirurgie Toracică a refuzat să se ocupe de ea. E un om bolnav, are cancer, noi știm că va muri, dar nu o putem lăsa să se chinuie, trebuie să îi ușurăm suferința”, a mai spus nepotul femeii pentru Vocea Transilvaniei.

Răspunsul oficial din partea spitalului: „nu avea nevoie de puncție”

Reporterii Vocea Transilvaniei au cerut un punct oficial de vedere și din partea conducerii Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, în subordinea căruia se află secția Chirurgie Toracică. Contactat telefonic, directorul unității medicale, dr. Vasile Mureșan, a declarat că pacienta avea deja puncția făcută de către medicul pneumolog de la UPU, care a mai cerut doar un consult suplimentar din partea medicului de gardă de la Chirurgie Toracică.

Directorul Spitalului TBC a mai spus că în această perioadă spitalul este supra-saturat, nu sunt locuri libere în condițiile în care pe fiecare secție vin zilnic minimum 150 de pacienți, iar bolnavii care suferă de cancer în ultimele faze nu pot fi internați în spital doar pentru supraveghere, deoarece nu există capacitatea necesară.

Nepotul clujencei bolnave spune că nu va lăsa acest caz la voia întâmplării și că va depune plângeri pe numele medicului Popovici și va da în judecată Spitalul TBC.

Advertisements
error: Content is protected !!