Updated on martie 11, 2015 Zirbo Florea, o clujeancă de 55 de ani, stabilită în Italia de 14 ani, a venit de urgenţă în ţară pentru a-l interna pe tatăl ei, de 84 de ani, la Institutul Inimii ”Nicolae Stăncioiu” din Cluj.
Povesteşte că, în momentul în care a ajuns în spital, şi-a găsit tatăl pe holul spitalului, unde i s-a prelevat şi sânge pentru a i se face o serie de analize.
Pentru că spitalul nu avut un reactiv, femeia a decis să ia de la medic, pe propria semnătură, o eprubetă cu sânge şi să plece cu ea la un laborator privat, recomandat de spital, unde a plătit 640 de lei pentru o serie de analize, considerate vitale pentru tatăl ei.
Gândul.info vă prezintă mai jos cum a ajuns femeia la acest gest.
Îngrijorată pentru tatăl său, în vârstă de 84 de ani, şi revoltată de birocraţia care părea să ţină pe loc proba de sânge a bătrânului, ce trebuia trimisă la un laborator, o femeie din Cluj, stabilită de ani de zile în Italia, a decis să „scurteze” ea drumul până la rezultatul analizelor tatălui ei.
”Este inadmisibil ca în România anului 2015 să mă plimb în geantă cu o eprubetă cu sânge de la un spital la altul, pentru a-i face tatălui meu o analiză de care avea urgent nevoie”, spune, supărată, femeia. Şi, totuşi, asta a ajuns să facă luni: să se plimbe cu eprubeta în geantă, pentru a se întoarce cât mai repede cu rezultatele analizei la spitalul unde era internat bătrânul şi unde nu se puteau face acele analize, pentru că nu avea un reactiv.
Reacţia directorului spitalului: „La noi în spital nu s-a mai practicat aşa ceva. Colega mea a cedat insistenţelor fiicei pacientului”
De partea cealaltă, dr. Adrian Molnar, directorul Institutului Inimii ”Nicolae Stăncioiu”, a declarat pentru gândul că s-a autosesizat cu privire la acest caz, după ce a citit despre el în Monitorul de Cluj şi că a anunţat consiliul de etică, care va face o anchetă internă.
”Ieri sau alaltăieri, s-a terminat un reactiv, ce era necesar pentru a face analiza de care avea nevoie pacientul de 84 de ani. Urma să trimitem proba la un laborator cu care colaborăm atunci când mai întâmpinăm astfel de cazuri. Analiza era gratuită, dar fiica pacientului a insistat să ducă ea personal proba.
Medicul care a prelevat sângele a cedat în urma insistenţelor şi astfel femeia a plecat cu eprubeta cu sângele tatălui ei.
La noi în spital nu s-a mai practicat aşa ceva. Colega mea a cedat insistenţelor fiicei pacientului. Nu este corect cum a procedat şi nu sunt de acord cu ce a făcut. Există un consiliu de etică, ce va analiza această situaţie şi va lua măsurile corespunzătoare”, a precizat dr. Molnar.
Mesajul fiicei pacientului de 84 de ani pentru ministerul Sănătăţii
Lupta clujencei cu sistemul sanitar nu s-a terminat în momentul în care a convins medicul care a prelevat sângele să îi dea eprubeta. Ajunsă la laboratorul privat, i s-a spus că nu îi pot primi proba de sânge, pentru că nu respectă protocolul, nefiind transportată corespunzător.
”Tatăl meu era internat în spital şi avea urgent nevoie de acel rezultat. Eu nu pot să îl las pe tata să moară că aşa e sistemul. M-am dus la laborator şi le-am spus că plătesc şi să îmi facă analizele. Mi-au spus: ’Păi, doamnă, cum aţi venit cu sângele aşa, că eu nu îl iau aşa?’.
I-am spus că: ’Ascultaţi, îmi luaţi proba, că eu am plătit şi îmi faceţi analiza, că eu nu mă mişc de aici până nu îmi daţi rezultatul’.
Apoi, mi-a spus că la analiza urgentă îmi poate da rezultate într-o jumătate de oră şi că pe celelalte mi le trimite la spital. I-am spus foarte clar că eu nu mă mişcam de acolo până ce nu primeam toate analizele”, mai spune clujeanca.
”După jumătate de oră, au vrut să îmi pună analizele în braţe şi să mă trimită din nou la spital, unde era internat tata. I-am spus că eu nu primesc aşa ceva.
I-am cerut să îmi dea două exemplare şi să trimită imediat rezultatele la spital, la Institutul Inimii, prin calculator. I-am spus că ’acum sunteţi computerizaţi, apăsaţi pe un buton şi imediat le trimiteţi’”.
Femeia este revoltată de situaţie şi spune că va face ce îi va sta în putinţă pentru ca sistemul de sănătate din România să nu îi mai trateze aşa pe bolnavi.
”Eu nu mă gândesc numai la mine, eu mă ocup de tatăl meu. Că, dacă mă enervez, eu îl iau pe tata, îl pun pe maşină şi îl internez într-un spital din Italia, unde este tratat omeneşte. Sunt atâţia oameni care trec prin situaţii inimaginabile în spitalele din România.
Nu putem accepta să li se întâmple aşa ceva părinţilor noştri, care au muncit o viaţă şi care şi-au plătit dările. Dacă fiecare român ar face ceva, dacă ar lua atitudine atunci lucrurile vor începe să se schimbe”, spune Zirbo Florea.
Aceasta are şi un mesaj pentru ministrul Sănătăţii, căruia îi cere să schimbe ”sistemul mafiot”. ”Toţi şi-au făcut cabinete medicale, lucrează la spital, au cabinetele lor şi trimit pacienţii de la spital la cabinetul lor pivat. Pacienţii sunt puşi să îşi plătească analizele şi tot ce li se face”, acuză clujeanca.