Cluj. Profesor de la Sincai: Elevii sunt vinovati, au facut aceste lucruri in spatiul public, ICCJ a aratat ca Facebook-ul este spatiu public”. Eleva Sincai: Imi doresc cu toata fiinta mea un transfer, pentru ca cei doi prieteni ai mei „au scăpat”.

Updated on martie 5, 2015 La sfârşitul anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat, printr-o decizie definitivă, un incident petrecut, în 2012, la Târgu Mureş.

Atunci un director din prefectură a făcut pe pagina personală de Facebook o remarcă nazistă şi a primit din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării o sancţiune pe care a contestat-o în justiţie.

La capătul procesului, instanţa supremă a hotărât că pagina de Facebook constituie spaţiu public, nu privat, menţinând astfel sancţiunea dată de CNCD.

 

La câteva luni de atunci, decizia luată de ICCJ este adusă în discuţie într-un liceu din Cluj, unde mai mulţi elevi au creat pe Facebook un grup, Sincai Memes, în care îi ironizau pe profesorii unităţii de învăţământ. Mai exact, aceştia postau pe reţeaua de socializare fotografii ale profesorilor însoţite de mesaje critice sau ofensatoare.

Directorul liceului: „Elevii au folosit un limbaj obscen pe poze ale profesorilor, dar şi ale colegilor lor”

Ioan Todea, directorul Liceul Teoretic Gheorghe Şincai, spune că elevii au încălcat prin postarea acelor fotografii regulamentul şcolar.

„Regulamentul şcolar aprobat prin ordin de ministru le interzice elevilor să facă fotografii în incinta şcolii şi să le publice. Totodată, regulamentul spune că aceştia trebuie să aibă un comportament decent atât în cadrul şcolii, cât şi în afara ei. Elevii au folosit un limbaj obscen pe poze ale profesorilor, dar şi ale colegilor lor, au folosit expresii jignitoare, au făcut atacuri la persoană, care sunt interzise nu numai prin regulamentul şcolar, ci şi prin legi ale statului”, a declarat Todea pentru gândul.

El aduce în sprijinul deciziei luate de şcoală hotărârea luată de ICCJ la sfârşitul anului trecut.

„Ei au făcut aceste lucruri în spaţiul public, ICCJ a arătat că Facebook-ul este spaţiu public”, continuă acesta.

Elevii sancţionaţi: Liceul Şincai, “Auschwitz Şcolar”

„Ceea ce au făcut profesorii este greşit”, spune avocatul Mihai Lăpuşan care s-a oferit să le acorde asistenţă juridică părinţilor elevilor sancţionaţi. „Din punctul meu de vedere, libertatea de exprimare e ceva ce nu poate fi tratat cu uşurinţă, acest principiu, acest drept este foarte important”, a afirmat avocatul, care este de părere că elevii au fost sancţionaţi pentru lucruri care „nu au legătură cu activitatea lor şcolară”.

Una dintre elevele sancţionate cu nota 5 la purtare, olimpică la mai multe materii, spune într-o scrisoare deschisă că a fost una dintre cei trei administratori ai grupului.

„În comisie erau profesori la care eu am ţinut mult, profesori care au investit în mine, pe care i-am avut ca exemple, care erau foarte supăraţi şi, de această dată, prea puţin dispuşi să mă înţeleagă. Dosarul voluminos cu poze color care i-a fost prezentat mamei arăta acolo monstruos, parcă pe cont (contul de Facebook – n.r.) lucrurile nu stătuseră aşa.

Profesorii credeau că am pornit o revoltă împotriva lor, dar noi nu am vrut decât să râdem. Noi între noi. Glumele nu sunt atât de proaste, doar că le înţelegem noi, cei din Şincai. Adică, am avut colegi care şi-au pus ei singuri poze cu ei în care se ironizau.

Nici nu am visat că vom ajunge la peste 1000 de membri, că subiectul acesta ne va ocupa minţile şi spaimele toată luna februarie.

E greu să îţi fie frică, iar domnii profesorii să nu se gândească la asta. E greu să vezi că părinţilor le este ruşine, dar pur şi simplu nu ne-am gândit. La anchetă, pe un scaun, stătea consilierul psihologic al şcolii. Din câte ştiu eu, nu a pus nicio întrebare niciunui elev. Nu ne-a chemat nici la cabinetul ei după aceea. Întreb şi eu, fără să aştept vreun răspuns: ea când şi cum profesează? Întrebarea „Ce ai de spus în favoarea ta?” nu mi-a fost pusă”, a scris ea, citată de transilvaniareporter.ro.

Totodată, eleva a mai scris că îşi doreşte să se mute de la acest liceu.

„Îmi doresc cu toată fiinţa mea un transfer, pentru că cei doi prieteni ai mei „au scăpat”. Nu pot rămâne într-o şcoală unde profesorii mă consideră un duşman, nu pot rămâne într-o şcoală care încurajează turnătoria, unde sunt cooptaţi în consiliu părinţi care cer pedepse mai mari decât cele propuse de profesori.”

error: Content is protected !!