Orasul din România care starneste invidia in privinta locurilor de munca pentru tineri si a PIB-ului pe cap de locuitor

Updated on martie 4, 2015

Oraşul Cluj-Napoca s-a bucurat de o evoluţie economică foarte bună în ultimul deceniu. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut semnificativ, în medie, cu 4,1% pe an, un ritm superior celui înregistrat la nivelul întregii ţări.

Populaţia Europei migrează către nord-vest. Produsul Intern Brut (PIB) al statelor de la periferia estică pare să crească semnificativ, în timp ce populaţia din mediul rural şi cea din oraşele mici se mută în marile aglomeraţii urbane, notează Business Insider.

Cu toate că statele din sud continuă să sufere ca urmare a măsurior de austeritate, oraşele de la Marea Mediterană înregistrează cea mai rapidă creştere a populaţiei. Acestea sunt principalele concluziile demografice ale unui raport lansat de Bloomberg Philanthropies şi LSE Cities, prezentat de gandul.info.

Cu toate că sunt adesea prezentate drept ”rudele” sărace ale Europei, statele din estul şi din centrul continentul au avut partea de cea mai mare creştere economică.

În medie, luând în calcul evoluţia PIB din perioada 2003-2013, statele care au înregistrat cele mai mari progrese sunt Lituania, Republica Moldova şi Albania. În aceste regiuni, marile oraşe se dezvoltă într-un ritm mai scăzut decât cel al statelor din care fac parte. Excepţie fac, spre exemplu, Sofia şi Bratislava, capitalele Bulgariei respectiv Slovaciei.

Pe de altă parte, statele din sudul continentului stagnează pe fondul măsurilor de austeritate. Oraşe mai mici precum Messina (Italia) sau Larissa (Grecia) au înregistrat scăderi semnificative ale PIB-ului pe cap de locuitor.

Jurnaliştii străini notează că un oraş din România a avut parte de o evoluţie demnă de invidiat la nivel european. PIB-ul din Cluj-Napoca a înregistrat o creştere anuală medie de 4,1%. Chiar şi aşa, în termeni reali acesta este de numai 5.840 de euro pe cap, doar 10 la sută din cel al capitalei Danemarcei, Copenhaga (56.100 de euro pe cap de locuitor). ”Estul creşte, dar mai are un drum lung de parcurs”, notează sursa.

error: Content is protected !!