Updated on februarie 23, 2015
Cu o creştere de aproape 15% la preţurile apartamentelor, Cluj-Napoca ajunge să fie pe primul loc în clasamentul scumpirilor în ultimele 12 luni. Potrivit celui mai recent studiu imobiliar, prima lună a anului 2015 a adus majorări de preţuri ale locuinţelor cu mult peste cifrele din alte oraşe. Diferenţa este și de peste 17% faţă de nivelul atins la finele anului trecut.
În 2014, cel mai bine s-au vândut apartamentele cu trei şi patru camere. Agenţii imobiliari susţin că aceste preferinţe există şi pentru 2015. Mai mult, cererile au crescut cu aproximativ 10%, motiv pentru care şi preţurile au fost ridicate.
„La momentul actual, la Cluj-Napoca, preţurile sunt mai mari cu un procent cuprins între 10 şi 15%. Această creştere se datorează în special dezvoltării economice foarte bune a oraşului, a corporaţiilor şi marilor companii care vin şi fac angajări masive”, a explicat Tudor Marcu, consilier imobiliar.
Pentru a-i atrage pe clienţi, dezvoltatorii imobiliari se întrec în fel de fel de extra-oferte. Spre exemplu, viitorul proprietar nu doar că beneficiază de garaj sau parcare subterană, ci poate să-şi mobileze apartamentul după bunul plac, fără ca preţul apartamentului să se modifice.
„Pentru un apartament de patru camere, luna aceasta noi oferim clienţilor în preţul apartamentului un vocher de mobilier de 8.500 de lei. (…) Se poate plăti în rate la dezvoltator, cu credit prin prima casă sau cu banii jos”, a spus reprezentantul unei agenţii imobiliare.
În prima lună din 2015, preţurile au crescut, în medie, cu aproape 2%. Astfel, costul unui metru pătrat util a plecat de la 1.350 euro şi a ajuns la aproape 1.400. Apartamentele vechi şi-au păstrat şi ele valoarea, înregistrând o creştere de mai puţin de 0,2%, de la 1.023 la 1.025 de euro pe metru pătrat util. Clienţii nu sunt însă speriaţi de aceste majorări şi susţin că sunt justificate. (sursa: digi24.ro)
„Economia s-a întărit puţin și probabil asta este cauza pentru care preţurile încep să urce, dar nu cred că vor urca la nivelul la care au fost acum 5-6 ani”, a spus unul dintre ei.
„Au crescut salariile, oamenii îşi permit credite mai multe, mai mari şi şi-a revenit economia într-un fel”, este părerea altuia.
Agenţii imobiliari susţin că doar 50% din cererile de pe piaţă le aparţin clujenilor. Restul vin de la firme sau persoane din alte oraşe.