Video Cluj: Cheile Turzii si Cheile Turenilor, refacute cu bani europeni

Updated on februarie 13, 2015

Cheile Turzii şi Cheile Turenilor, două rezervaţii naturale din Cluj, lăsate de izbelişte decenii la rând, vor fi refăcute cu bani europeni. Vor avea administratori de parc, asemenea rezervaţiilor din Statele Unite, turiştii nu vor mai intra în voie pe domeniu, iar accesul maşinilor va fi interzis.

Sunt măsuri târzii, dar binevenite, mai ales că în ultimii 20 de ani, de aici au dispărut opt specii de plante şi reptile şi zeci de vidre.

Un milion de lei au cheltuit autorităţile din Cluj-Napoca în 30 de luni pentru a pune la punct un plan de acţiuni pentru refacerea a două dintre cele mai importante rezervaţii din România, Cheile Turzii şi Cheile Turenilor. Distruse de turişti în ultimii 20 de ani, acestea vor fi administrate după modelul parcurilor naţionale din Statele Unite ale Americii.

„Avem opt specii care au dispărut. Nu au mai fost găsite în Cheile Turzii şi Cheile Turenilor, iar asta este o consecinţă clară a problemelor identificate. Turism necontrolat, păşunat excesiv şi inclusiv sporturile extreme. Sunt trei specii de plante şi avem o specie de reptile, nici vidra nu a mai fost găsită”, spune Diana Coman, manager de proiect.

error: Content is protected !!