Updated on februarie 6, 2015 Iubitorii de adrenalină pot încerca o plimbare nocturnă, alături de ghizi, în pădurea Hoia Baciu din Cluj. În zonă au fost semnalate, încă din anii ’60, fenomene stranii precum suntele ciudate şi OZN-uri, iar în 2013 mai multe pubblicaţii străine inclus pădurea în topuri ale celor mai înfricoşătoare locuri de pe glob.
„Pădurea Hoia Baciu din Transilvania a atras o atenţie nedorită de peste o jumătate de secol. Localnicii din apropiere susţin că pădurea – care are o poiană circulară în centru – este un portal, iar cei care trec prin el s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată.
Cei care au trecut prin poiană relatează că au avut stări de anxietate şi de greaţă. Copacii, despre care se spune că altădată erau drepţi şi înalţi, sunt acum răsuciţi, cu noduri“. Această descriere apărută într-un articol despre lista celor mai bântuite cinci păduri din lume, publicat de BBC în 23 ianuarie 2013, a făcut din pădurea Hoia Baciu, din Cluj, o destinaţie la modă pentru turiştii dornici de adrenalină.
Aceeaşi pădure a fost inclusă, în 2013, într-un alt top 10 al celor mai înfiorătoare locuri din Europa de cotidianul britanic „The Guardian“. Ziariştii englezi spun că pădurea din Cluj are o atmosferă de tip Blair Witch. Pădurea din apropierea Clujului a fost inclusă şi într-un top făcut de revista americană Travel+Leisure, care, de asemenea, o plasa printre cele mai înfricoşătoare păduri din lume.
Desele apariţii ale unor fenomene stranii în Pădurea Baciu, din apropierea Clujului, din ultimele decenii, au stârnit interesul unor echipe de cercetători români ale fenomenelor paranormale, anunta adevarul.ro
Un scriitor, Daniel Roxin, a făcut un documentar pe tema aceasta. Ca invitat, l-a avut pe preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie, prof. univ. dr. Adrian Pătruţ, din Cluj-Napoca.
Alexandru Pătruţ povestea un alt episod ciudat, pe care l-a surprins, de Paşti, în anul 2000: „Am mers la pădure cu un cercetător. În zonă, vegetaţia era uscată. Tocmai de aceea am rămas surprinşi de faptul că din partea superioară a copacilor curgea abundent un soi de sevă. A doua zi, totul era din nou uscat”.
Pătruţ mai spune că zona a devenit cunoscută şi pentru sunetele ciudate care se aud frecvent: de salvare, de cauciuc care explodează, chiar şi al unui ceas cu cuc. În opinia lui Adrian Pătruţ, „ne confruntăm fie cu un superfenomen la scară planetară, un subprodus al conştiinţei umane, cu un rol greu de precizat, fie cu un superfenomen natural, dar inteligent, care nu este un produs biologic şi care se manifestă prin interacţiunea cu conştiinţa umană, în esenţă cu persoanele prezente în zonă”
Primul eveniment major a fost semnalat în data de 18 august 1968, când pe cer, deasupra Pădurii Baciu, a apărut un OZN. Imaginile cu straniul obiect, precum şi o serie de rapoarte au fost prezentate institutelor de cercetare din Europa şi SUA. Nimeni nu a reuşit însă să dea o explicaţie cu privire la producerea fenomenului.
Un an mai târziu, biologul Sift a surprins un alt obiect asemănător survolând zona. A doua zi, în pădure, a descoperit o urmă circulară cu un diametru de aproape 5 metri, unde iarba se uscase. „De altfel, acea urmă a fost vizibilă mulţi ani, până prin 2009″, spune prof. univ. dr. Adrian Pătruţ, preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie.
Clujeanul Marius Lazin (30 de ani), un angajat al Biroului de Promovare Turistică a Primăriei Cluj-Napoca, a gândit un proiect care să aducă turişti din toată lumea. El a povestit, în octombrie 2014, într-un interviu pentru „Adevărul“, că a trăit un moment înfricoşător în Poiana Rotundă, punctul culminant al turului pe care-l organizează pentru turişti, o zonă aproximativ circulară aflată în mijlocul păduri. „Era 11 noaptea şi eram cu un cuplu de tineri din Anglia. La un moment dat, vine tipul la mine şi-mi spune că a auzit o voce care îl chema spre ea, culmea, în limba engleză. Nu mi s-a părut foarte neobişnuită întâmplarea, pentru că nu era prima dată când turiştii îmi spuneau că aud voci care încearcă să comunice cu ei“, explică Marius, adăugând că, în aceeaşi seară, prietena englezului a încercat să facă mai multe fotografii care ieşeau defocalizate, cu forme difuze.
„În timp ce povesteam în mijlocul poienii, am auzit un sunet asemănător unui lătrat. Apoi, am auzit un sunet subtil venind dinspre una dintre cele şase intrări în Poiana Rotundă. Era un fel de tropăit, combinat cu foşnet de frunze. L-am auzit toţi trei. Sunetul a venit de la una dintre intrările în poiană şi a luat-o de jur împrejurul nostru, apropiindu-se tot mai mult. Nu ne-a înconjurat, pentru că la jumătatea poienii s-a oprit. Cel puţin pentru mine a fost destul de înfricoşător, cred că şi pentru cei doi englezi“, mai spune Marius Lazin.