Updated on ianuarie 28, 2015
Câteva localităţi din judeţul Cluj au denumiri care stârnesc zâmbete: Dosu Napului şi Fundătura. Tot în judeţ există un sat şi o comună care poartă nume de judeţ, Călăraşi.
Dosu Napului este un sat în judeţul Cluj, din comuna Ceanu Mare. Se află în vestul comunei, pe râul Valea Lată şi pe pârâul Dosu Napului, în zona drumului comunal 65. Are o populaţie de 182 locuitori, după recensământul din 2002. Prima atestare documentară a satului Dosu Napului datează din 1956, potrivit enciclopediaromâniei.ro.
Un alt sat cu nume haios din judeţul Cluj este Fundătura. Se află în sud-vestul comunei Iclod, de-a lungul Drumului Naţional 1C, şi are o populaţie de 715 locuitori, conform recensământului din 2002. Prima atestare documentară a satului datează din 1269. (sursa: adevarul.ro)
Satul şi comuna cu nume de judeţ
În judeţul Cluj există un sat şi o comună numite Călăraşi. Acolo trăiesc, potrivit recensământului din 2011 aproape 2.000 de suflete. Mai precis, 1302 români, 663 maghiari şi 8 romi. Profesorul de istorie din comună, Eugen Gergely, a scos recent o monografie despre comună, un „buletin“ al Călăraşi-ului din Cluj.
În carte se explică cum după cu Unirea din 1918 a venit reforma administrativă din 1925 când aşezarea loc primeşte numele de Călăraşi, înainte numindu-se Hărastăş – cuvânt care vine dintr-un derivat maghiar care face trimitere la o specie de stejar.
În zonă sunt păduri de stejar.
O altă „pledoarie“ pentru nume. Viceprimarul comunei, Szabo Iosif, spune că Armata are în apropiere satului un poligon şi că în zona respectivă, în perioada interbelică, se antrenau şi aveau tabără unităţi de cavalerie (călăraşi care, potrivit DEX-ului înseamnă soldat de cavalerie).