Dezvaluire socanta despre fotografiile aparute in „Paris Match” cu Revolutia din Cluj. Imaginile publicate in 1990 i-au scapat pe securisti de la moarte

Updated on decembrie 20, 2014

Fotografiile apărute în revista Paris Match, care surprindeau militarii care au tras în oamenii care manifestau paşnic în 21 decembrie 1989 în Piaţa Libertăţii din Cluj-Napoca, le-au salvat vieţile mai multor miliţieni şi securişti, susţine Răzvan Rotta, cel care le-a realizat. Pozele ar fi împiedicat Armata să dea vina pentru morţii de la Revoluţie pe miliţieni şi pe securişti, care urmau să fie executaţi.

revo

Fotografiile surprinse de Răzvan Rotta, în ziua de 21 decembrie 1989, în Piaţa Libertăţii din Cluj-Napoca, au făcut înconjurul lumii după publicarea acestora, la sfârşitul lunii ianuarie 1990 în revista Paris Match. Cele 21 de poze făcute atunci ilustrează unul dintre primele momente ale revoluţiei române de la Cluj, când s-au înregistrat primele victime. Într-un interval de numai 60 de secunde, 10 oameni paşnici au fost ucişi în plină stradă, iar 26 au fost răniţi. Răzvan Rotta, care era în 1989 asistent universitar şi fotograf, a ajuns în centrul Clujului în jurul orei 15.00 pentru a-şi lua acasă fetiţa, care ieşise în oraş.

Până să ajungă în Paris Match, fotografiile lui Răzvan Rotta au fost văzute de mai multe ori de către autorităţile române. „Am făcut patru rânduri de fotografii şi le-am ascuns în patru locuri diferite. A doua zi, abia le-am găsit de emoţie. Fotografiile au fost cerute de mai multe ori de procurorii militari, la fel cum am fost de mai multe ori chemaţi să declarăm, eu împreună cu fiica şi cu nevasta, ce am văzut”, povesteşte clujeanul în cadrul unei dezbateri care a avut ca temă Revoluţia de la Cluj din 1989. Cel mai adânc i-a rămas întipărită în memorie vizita pe care a făcut-o la sediul Securităţii din Cluj, în ianuarie 1990.   (sursa: adevarul.ro)

„Dacă e să fi ajutat pe cineva aceste fotografii i-au ajutat pe cei  din Miliţie şi poate şi pe cei din Securitate. Armata, pentru că la Cluj Armata a tras în oameni, a încercat să-i acopere pe cei  vinovaţi, spunând că cei care au omorât oameni au fost miliţieni sau securiştii. Asta se întâmpla chiar în ianuarie 1990. Într-o zi, am fost chemat cu pozele la Securitate. Am remarcat pe coridoare o grămadă de bărbaţi  în costume, fără cravate şi fără şireturi, probabil erau şi fără curele, nu am putut observa atunci. Erau poliţişti şi securişti arestaţi în sediul Securităţii şi păziţi de Armată”, povesteşte Rotta.

error: Content is protected !!