Un ONG din Cluj cere Universitatii Bucuresti sa redeschida DOSARUL DE PLAGIAT al premierului Victor Ponta. „In final, poporul va vedea ca imparatul e gol”

Updated on decembrie 10, 2014 Un ONG specializat pe cercetarea plagiatelor a solicitat Universităţii Bucureşti să redeschidă cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta, despre care mai multe comisii au constat ca a fost plagiată grosolan.Un profesor universitar din Cluj a explicat pentru Gândul că a identificat o procedură prin care Victor Ponta ar putea ajunge să îşi piardă titlul de doctor în drept penal internaţional. La începutul anului, Curtea Supremă a închis dosarul penal de plagiat al lui Ponta, dar nu s-a pronunţat dacă premierul a plagiat sau nu.

ewweew

Asociaţia Grupul pentru Reforma şi Alternativa Universitară (GRAUR) este un ONG specializat pe identificarea plagiatelor. Asociaţia a anunţat că a demarat campania „Şcoală fără plagiat, viitor fără corupţie”, cerând Universităţii Bucureşti, ca o primă acţiune a acestei campanii, redeschiderea cazului tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Profesorul universitar Dorin Isoc, de la Facultatea de Automatizări a Universităţii Tehnice din Cluj conduce Asociaţia Grupul pentru Reforma şi Alternativa Universitară. Contactat de gândul, acesta a explicat cum ar putea Universitatea Bucureşti să redeschidă cauzul lui Victor Ponta şi cum ar putea acesta să-şi piardă titlul de doctor în drept penal internaţional.

În opinia profesorului Isoc, în 2012, teza lui Victor Ponta nu trebuia analizată şi declarată drept plagiat de către Comisia de Etică a Univerisităţii Bucureşti, ci de o comisie de doctorat. Doar respectând această procedură poate fi invalidat titlul de doctor în drept penal al lui Victor Ponta. Profesorul Isoc susţine că în final Ministerul Educaţiei ar putea să fie pus în situaţia de a anula titlul de doctor în drept pe care îl deţine Voctor Ponta. Profesorul Isoc a explicat pe larg mecanismul prin care se poate redeschide dosarul:

“Pe data de 8 decembrie 2014, am notificat Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi să reconvoace comisiile de analiză a tezelor de doctorat susţinute de cetăţenii Victor Ponta şi Lucian Eva pentru a se pronunţa asupra modului în care îşi menţin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor ştiinţifice în condiţiile în care pe pagina Indexului Operelor Plagiate în România, www.plagiate.ro, există dovezi că tezele menţionate sunt lucrări plagiate”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

„Titlul de doctor este un titlu pe care universitatea îl dă pe cale administrativă. Universitatea gestionează acest titlu. Titlul se dă în două etape. Se face o şcolarizare şi se suţine o teză. Apoi Universitatea declară că respectivul candidat poate fi doctor. Avizarea titlului de doctor o face Ministerul Educaţiei. Iniţiativa administrativă o are universitatea.

Noi spunem în felul următor: universitatea, la momentul în care a dat titlurile respective, nu a fost informată că tezele sunt plagiate. Noi întrebăm şi cerem  universităţii să constituie o comisie la fel ca aceea care a acordat titlul, să analizeze teza şi să vadă dacă îşi menţine punctul de vedere (în sensul că premierul Ponta poate fi sau nu poate fi doctor n.red.).

Dacă îşi menţine punctul de vedere, noi vom publica răspunsul ca să vadă tot poporul că împăratul e în pielea goală, numai universitatea îl vede îmbrăcat. Dacă această comisie este de bună-credinţă, va vedea că nu e chiar aşa şi îşi va putea schimba punctul de vedere. Astfel că în final va putea solicita ministerului să retragă totlul de doctor. Ministerul trebuie să îşi facă treaba pentru că din eroare a fost emis un document garantat de stat unei persoane care nu avea condiţiile să deţină titlul de doctor”.

Advertisements
error: Content is protected !!